Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед03032024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Икономика КТ "Подкрепа" предлага категория "енергийно беден" потребител
Понеделник, 27 Май 2013 13:42

КТ "Подкрепа" предлага категория "енергийно беден" потребител Избрана

Оценете
(1 глас)

Експерти на КТ "Подкрепа" представиха днес план за излизане от кризисната ситуация в енергетиката. "С оглед на ниските доходи в България е наложително да се въведе категорията "енергийно беден" потребител, който да се възползва от преференциални цени на електроенергията". Това предложи Ангел Божилов, енергиен експерт към синдиката, цитиран от БГНЕС.Насочването на резервите в системата към тази категория ще доведе до стабилизиране на ценовите нива и тяхното намаляване за тази категория потребители в бъдеще, обясни той.От КТ "Подкрепа" предлагат да има обособено министерство на енергетиката. Ако системата не бъде незабавно преструктурирана, реалното увеличение на цените на електроенергията за потребителите от 1 юли ще бъде 35-40 процента, сочат изчисления на синдиката.Според Ангел Божилов трябва да се извърши тристепенна класификация на битовите потребители на база тяхната консумация и да се въведат по-ниски цени за част от потребяваната от тях елекроенергия.Сред мерките той посочи намаляване в пъти цената на нощната тарифа спрямо дневната и въвеждането на уикенд тарифа за битовите потребители. Той обясни, че за "енергийно беден" клиент ще се счита всяко едно домакинство, което дава над 10% от доходите си за енергийните си нужди. В България към тази категория спадат между 70 и 80% от семействата.

Една от най-важните мерки, които трябва да се предприемат, според Конфедерацията, е извеждането на двете скъпи американски централи - ТЕЦ "Марица - Изток 3 Контур Глобал" и ТЕЦ "АЕС Гълъбово" от българската енергийна система и насочване на производство им към Турция. Това би решило незабавните проблеми в системата и ще намали значително цената на енергийния микс за обществения доставчик.
Предлага се още да бъде удължена експлоатацията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10 години. Инвестицията за това ще бъде между 220-250 млн. евро, като за този период двата реактора ще могат да произведат около 140 млн. мегаватчаса електроенергия. Според изчисленията на синдиката с предлаганите мерки разходите в системата ще се намалят с 1 милиард лева годишно.
 
 
 
btvnews.bg
Прочетена 2441 пъти