Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Икономика Президентът Росен Плевнелиев: Проектът „Южен поток" е важен за България
Сряда, 12 Ноември 2014 08:21

Президентът Росен Плевнелиев: Проектът „Южен поток" е важен за България Избрана

Оценете
(0 гласа)
Проектът „Южен поток" е важен за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Унгария Янош Адер. Държавният глава Росен Плевнелиев изтъкна двете условия за построяването на проекта „Южен поток” - да бъде синхронизиран с европейското законодателство и да е изгоден за България.
За целта България е предоставила възможност на ЕК да преговаря с „Газпром", за да бъде постигнат консенсус по спазването на третия либерализационен пакет. Във връзка с второто условие, Росен Плевнелиев допълни, че имаме подписан договор за разходите по строителството на „Южен поток", но все още липсва споразумение за приходите от него.
Президентът на Унгария Янош Адер даде пример с Германия и „Северен поток”. По думите му, този проект е бил изграден с цел независимост от всички политически проблеми и кризи, за да може Германия безпрепятствено да получава газ.
Янош Адер обясни, че за постигането на такава сигурност е нужна реализацията и на "Южен поток" независимо, че това би могло да доведе до негативни последствия от гледна точка на руско-украинския конфликт.
„Това не е цел само на българското или на нашето правителство. Целта е всички държави и техните граждани да получат газ в необходимите количества, за да могат да се развиват икономиките си”, коментира Адер. Той допълни, че диверсификацията е много важен проблем, като целта е в България и Унгария да бъдат проучени всички възможности за доставка на енергия.
Така, по думите му, икономиките ще се успокоят, но и ще бъдат независими от кризи, терористични и други атаки.
„Освен това, цялото стопанство, базирано на използването на газ, ще има основи да се развива”, добави още Янош Адер.
ИА ФОКУС
Прочетена 2401 пъти