Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Интересът към професията на военнослужещите е висок, според подполковник Момчил Димитров, командир на военно формирование в Казанлък
Сряда, 27 Април 2022 18:48

Интересът към професията на военнослужещите е висок, според подполковник Момчил Димитров, командир на военно формирование в Казанлък Избрана

Оценете
(1 глас)

Ден на отворените врати се състоя във военното поделение в Казанлък. Събитието се организира от ръководството на 61-ва Стрямска механизирана бригада по повод Празника на българската армия 6 май и се състои паралелно в поделенията в Карлово и в Казанлък. 

Инициативата за отворени врати е насочена предимно към млади хора, които имат желание да се развиват в сферата на военното дело. Организаторите коментираха, че към събитието има голям интерес от страна на училищата в района и много по-висока посещаемост, в сравнение с предишни инициативи, организирани по време на пандемията от COVID-19. На събитието присъстваха ученици от повечето гимназии в града, от Павел баня, както и няколко групи от детски градини в Казанлък. 

Подполковник Момчил Димитров, командир на военно формирование 22180, район Казанлък, към 61-ва Стрямска механизирана бригада, коментира пред БТА, че се наблюдават пикове и спадове в интереса към професията на военнослужещите, но, като цяло, през последните години е висок. Според него може би причината е обстановката покрай пандемията от COVID-19. Той смята, че професията на военните става все по-желана от младите, за много от тях това е предизвикателство и добър шанс за реализация в професионално поприще, но не пожела да се ангажира с мнение как ще се отрази войната в Украйна върху интереса към професията. 

Денят на отворените врати започна със статичен показ на въоръжение, бойна техника и войсково оборудване. Подполковник Димитров обясни, че за днешното събитие са изложени образци на голяма част от наличното въоръжение в батальона, като автомат „Калашников“, самоходна гаубица „Гвоздика“, защитно химическо облекло, въздушен дихателен апарат, леко защитно облекло на сапьора, както и машини като MT-LB  "Сова" и бойна машина на пехотата БМП – 1П. 

Посетителите имаха възможност да се снимат с оръжията и оборудването, както и да получат повече информация от служителите на поделението.

Събитието продължи с динамичен показ и демонстриране на действия от състав на пеши патрул, който в хода на изпълнение на задачата попадна на засада и демонстрира действия по отразяване на засадата, неутрализиране на противника, извличане и евакуация на ранен и последващи действия по унищожаване на взривни устройства с роботизирана система. Следващата демонстрация включваше преминаване на специализирана пътека с препятствия. Тя е разработена специфично за задачите на бригадата, обясни подполковник Димитров. 

За посещение беше отворена и Стаята на бойната слава, където се съхранява плоскоцилиндрова печатарска машина за висок печат и образец на картечница Максим от 1910 година.

 

Източник/ БТА

Прочетена 701 пъти