Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед03032024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Кметовете на кметства ще имат собствени бюджети
Четвъртък, 11 Април 2019 16:05

Кметовете на кметства ще имат собствени бюджети Избрана

Оценете
(1 глас)

Депутатите подкрепиха с редица резерви на първо четене правото на кметовете на кметства да имат собствени бюджети. С приетите на този етап текстове в Закона за местното самоуправление беше решено, че кметовете задължително ще участват в комисиите за въвеждане в експлоатация на строителни обекти. 

Основната цел на законопроекта е въвеждане на правила за справедливо разпределение на средствата след много случаи на конфликти на местно ниво.

Председателят на регионалната парламентарна комисия Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" поясни:

"Случва се през целия мандат, понякога и доста мандати, едно населено място да е обречено на абсолютен недостиг на средства от общинския бюджет, защото въпросният местен кмет, колкото и да е обичан от населението, не е обичан, съответно, от управляващите и Общината".

Младен Шишков от ГЕРБ подчерта, че така ще се гарантират минимални средства за районните кметове и кметовете на кметства: 

"И да не се налага за един пирон да ходят да се молят на общинския кмет да им пуска служебен аванс".

Депутатите обаче видяха много повече негативи, отколкото позитиви в измененията в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Управляващите възприеха предложенията като начало на дебати, но не и като концепция. Според Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" финансова независимост на районните кметства ще доведе до хаос в трите големи града - София, Пловдив и Варна: 

"Ние в трите града създаваме абсолютно независими нови кметове. Този кмет на големия град тогава за какво го избираме".

Танер Али от ДПС попита:

"След като кметовете на кметства ще участват в приемателни комисии, дали ще носят и споделена отговорност".

В опит да се направи финансова децентрализация ще се създадат и проблеми, смята и Емил Христов от ГЕРБ.

В свое становище Сдружението на кметовете на кметства и това на общините също изразяват несъгласие с редица от предложенията в закона. Заради многото резерви по законопроекта беше подкрепен максимално дълъг срок между двете четения.

 

Източник/ БНР

Прочетена 1931 пъти