Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет07192024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Криминално Арести във фабриката за минерална вода в Хисаря
Сряда, 19 Февруари 2014 10:30

Арести във фабриката за минерална вода в Хисаря

Оценете
(3 гласа)

Двама работници от ТПК „Хисар” бяха арестувани вчера при щурма на полицията в двора на бутилиращата компания, съобщи собственикът Димитър Консулов. След първия неуспешен опит към 8 часа сутринта да превземат предприятието униформените са направили втора атака и са влезли, за да осигурят терен на строителните машини, които трябва да копаят новата канализация на града. "Предвождани от кметицата Пенка Ганева полицаите от РУП Хисаря установиха контрол над територията на частна фирма", възмути се по телефона от чужбина Консулов. Според него в щурмовата група е имало и човек от отдел „Убийства”. "Така и през турско робство не са нахлували, полицаите се държат като османски нашественици, като организирана престъпна група и влязоха в частен имот", коментира собственикът на бутилиращата компания.

По-рано днес напрежението ескалира, след като работник на фирмата, която изпълнява проекта на община Хисаря сряза с ъглошлайф една пръчка от металната ограда. Минути по-късно от бутилиращато предприятие излезе друг работник с електрожен и завари прореза. Не повече от 10 минути деляха двете действия. През това време трима полицаи от РПУ - Хисаря наблюдаваха случващото се. В предприятието на Димитър Консулов отново нямаше представител на ръководството, работниците обаче очевидно бяха инструктирани как да действат. Поне 25 човека стояха от вътрешната страната оградата и готови да реагират, ако оградата бъде съборена. "През тях ли да минем? Трябва да се отдръпнат, за можем да влезем" , коментираше Пенка Ганева. За пети път правим опит да влезем и да продължим работата, но без успех. Поисках помощ от полицията, дойдоха момчета, но стоят и гледат. Ние не можем да съборим оградата, защото работниците на фирмата стоят до нея", говореше кметицата.

Преди повече от 10 години пловдивският бизнесмен Димитър Консулов, който купил бутилиращото предприятие ТПХ „Хисар” заградил част от улицата и я направил двор на цеха си. Сега той не пуска общината да работи изграждането на канализацията на града. Канализацията и подмяната на водопровода в Хисаря се осъществява по проект на общината за 33 милиона лева, срокът за неговото изпълнение приключва в края на март. Водоснабдителната и отводнителната мрежа вече е изградена, остава 200-метрова отсечка, която трябва да мине през бутилиращото предприятие. "Това не е терен, който е собственост на Консулов, това е част от улица, която той е заградил", повтори за пореден път кметът Пенка Ганева. "Но с тях, с Консулов и неговите хора, не може да се говори", уточни тя.

Малко по-късно днес полицаи и специализирани полицейски части нахлуха във фабриката за бутилиране на минерална вода. Освен служители на местното полицейско управление имаше и подкрепления от жандармеристи в пълно бойно снаражение. Причината бе, че собственикът Димитър Консулов не допуска работници, които трябва да работят по проект на общината за подмяна на стар водопровод и канализация. „Не искам да възпрепятствам работата по проекта, но настоявам преди да допусна машините да работят в двора на фабриката, наред с всички необходими документи, да  бъде представен и съгласуван план за безопасна работа от Инспекцията по труда", коментира Консулов, който в момента е извън страната.
От своя страна кметът на града Пенка Ганева обясни, че изтича срокът за изпълнение на проекта, за подмяна на водопроводната и канализационна мрежа на три квартала в Хисаря. Ако не приключим с ремонта до 30 март т.г., трябва да платим неустойки в размер на 25% от стойността на проекта, който е 33 млн.лв. Парите са спечелени по ОП „Околна среда“ и ако се наложи да плащаме неустойки, те ще са в размер на 7 млн. лв., точно толкова, колкото е бюджетът на Община Хисаря за цяла година", уточни още инж. Ганева. Тя в момента е на място, заедно с началника на РУП Иван Иванов.

Пред медията комисар Иванов бе лаконичен „Не се притеснявайте! Всичко е наред! Не мога да коментирам повече!“ Отговорни  за това, че жителите на Хисар могат да  останат без нова ВиК мрежа, са кметът и координаторите на проекта, които не са изпълнили всички законови изисквания", категоричен е бизнесменът Димитър Консулов. Няма влязло в сила и решение на Административния съд, пред който обжалваме заповедта на кмета, именно заради неизпълнено предписание на инспекцията по труда. Адвокатите на частната компания, координаторите на проекта и представителите на фирмата – изпълнител от „Главболгарстрой“ е трябвало да се срещнат, за да подпишат необходимото споразумение за извършване на целия ремонтен процес, но поради създалата се обстановка, този документ също не е подписан.

"Сезирам прокуратурата за самоуправство, защото тази сутрин представители на общинската администрация са направили опит в присъствието на полицията, да срежат оградата на фабриката с ъглошлайф, при което се е наложило охраната на предприятието да действа инцидентно", потвърди адвокатът на компанията Илиан Шопов. Напрежението на входа на кооперацията остава. Полиция и жандармеристи са в готовност да нахлуят в двора на фабриката за минерална вода, разказаха  очевидци. Отправени са и закани за арест към работниците, които стоят от вътрешната страна на оградата. Вече има информация и за 2-ма арестувани работници, които са отведени в полицията.  

 

Прочетена 3246 пъти