Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12062023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Криминално Пловдивският апелативен съд се произнесе по присъдата на Юлияна Илинова, която през 2012 г. задуши новороденото
Вторник, 18 Март 2014 11:42

Пловдивският апелативен съд се произнесе по присъдата на Юлияна Илинова, която през 2012 г. задуши новороденото

Оценете
(0 гласа)

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Пловдивския окръжен съд, с която подсъдимата Юлияна Илинова беше осъдена на осем години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Тя беше призната за виновна в това, че на 18 юни 2012 г. умишлено е умъртвила малолетно лице, което се е намирало в безпомощно състояние - рождения си син Юлиян Илинов – престъпление по чл.116 ал.1 т.3 от Наказателния кодекс.

Пловдивският апелативен съд отхвърли твърденията на защитата, че деянието е извършено по непредпазливост и прие, че подсъдимата е действала с пряк умисъл. Не беше прието и становището, че наказанието  трябва да бъде намалено и подсъдимата да бъде осъдена условно.

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство. Подсъдимата призна фактите и обстоятелствата по обвинението и наказанието в този случай се налага под предвидения минимален размер.

Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Върховен касационен съд.

Припомняме, че Юлияна Илинова е от град Сопот, омъжена, с две деца.

Съпругът й работел като шофьор, често пътувал в чужбина и прекарвал само около 10 дни в месеца в Сопот.

В началото на 2012 г. Илинова разбрала, че е бременна. Поискала да направи аборт, но лекарят отказал да извърши интервенцията, тъй като жената била в четвърти месец от бременността.

На 14 юни 2012 г. Илинова откарала двете си деца при майка си и без да обясни колко време ще отсъства, ги оставила там и заминала.

Същия ден тя постъпила в клиника „Торакс”. Там родила момченце. Според показания на служители от медицинския персонал, подсъдимата не проявявала интерес към новороденото.

Споменала, че желае да го остави за осиновяване и споделила, че баща на детето не е съпругът й и той не трябвало да разбере за раждането. Било й обяснено, че детето трябва да бъде оставено в дома за осиновяване, а след едномесечен срок от раждането му Илинова и съпругът й могат да се откажат от родителските права. Илинова започнала да търси варианти името й да не фигурира в никаква документация, свързана с раждането на това дете.

Едва на четвъртия ден Илинова пожелала детето да бъде преместено при нея.

В около 3.30 часа на 18 юни 2012 г. Илинова прегърнала бебето си и силно притиснала главичката му към рамото си с лицето към него. Натискала го около 3 минути, докато се задуши, после го оставила в кушетката му.

Първоначално Илинова отричала да има съпричастност към смъртта на бебето. Впоследствие обаче споделила, че след като опитите й да остави детето се провалили, тя се разстроила и притиснала силно главичката му към рамото си.

 

 

fakti.bg

Прочетена 2347 пъти