Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет03012024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ НАД 200 000 ДУШИ ПОСРЕЩНАХА ВЕЛИКДЕН В ГЪРЦИЯ
Понеделник, 06 Май 2013 09:50

НАД 200 000 ДУШИ ПОСРЕЩНАХА ВЕЛИКДЕН В ГЪРЦИЯ Избрана

Оценете
(0 гласа)

 

 

Над 200 хиляди българи посрещнаха Великден в Гърция. Най-оживеното от сънародници място е Халкидики. В много от селата те се включиха в местните традиции за празника.
Даже в най-забутаното село гръцкият Великден минава тържествено. Местните жители се изсипват, облечени като за абитуриентски бал - с тази разлика, че в Гърция няма абитуриентски балове.
„За гърците Великден е най-големият празник. А още една причина да се спазва традицията е близостта ни до Света гора”, казва отец Костадинос Белис, църква „Св. Георги”.
След празника всеки грък бърза към традиционната супа Магерица. Време е за празник, макар че Коста също като 76 на сто от гърците не вярва, че нещата вървят на добре. Политиците обещават догодина икономиката да тръгне нагоре. „Това го слушаме всяка година. А хората празнуват Великден на кредит, после може да нямат пари за сметките”, споделя Коста Анагноста, баничар.
Българите предпочитат Бяло море заради чистата вода, липсата на презастрояване и разнообразието. Не само обслужването, но и менютата са на български. Над някои таверни вече се вее нашият трибагреник.
„Изкарахме си добре с група българи миналото лято и те помолиха да сложим някакъв български символ - за да се чувстват като у дома”, обяснява Лиа Папу, собственичка на таверна в Неа Мармарис.
Къмпингите в района също крадат все повече почитатели на красивата природа и реда. Над 200 българи са се изсипали през ваканцията само в един от къмпингите на Ситония. /btvnews.bg

Прочетена 2190 пъти