Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Не забравяйте, че и животните са жадни в жегите – ето как да им помогнем
Събота, 23 Юли 2022 18:50

Не забравяйте, че и животните са жадни в жегите – ето как да им помогнем Избрана

Оценете
(2 гласа)

В горещите и сухи летни дни и птиците са жадни - особено тези, които се хранят със семена. Те се нуждаят от вода поне два пъти дневно, посочват от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). 

 

Сред най-засегнатите от жажда в градовете са пойните птици - синигери (син и голям синигер), зелениката, чинката, щиглецът. Също и гълъбите, гугутките, косът и врабчетата, уточниха за БТА от дружеството. 

 

Птиците нямат потни жлези, но губят влага при дишането, обясняват орнитолозите. Водата за къпане е също много важна за тях. Освен с поилки, може да им помогнем с не много дълбока къпалня за птици - например от голяма подложка за саксия с камък в средата, на който птиците да кацат. Може да е глинен съд или обърнат капак от кофа, вкопан в земята. Ако той е гладък и хлъзгав, тънък слой чакъл на дъното и малък плосък камък в средата ще го направят по-комфортен.

 

Поставянето на банята в близост до храсти и дървета ще позволи на пернатите да са в безопасност. Жадните птици прибягват до бидони или корита с вода, в които много от тях се давят, предупреждават от БДЗП. Ако няма как да затворим такива съдове, може да пуснем на повърхността парче дъска, на което птиците да кацат. Не само птици умират от жажда в горещите дни. От PETA - Хора за етично отношение към животните, призовават да поставяме купи с вода за кучета и котки пред домовете си, като избираме съдове, които не се преобръщат лесно, и да ги пълним сутрин и вечер. 

Прочетена 591 пъти