Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество 12 ОКТОМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С АРТРИТА
Понеделник, 12 Октомври 2015 12:28

12 ОКТОМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С АРТРИТА Избрана

Оценете
(1 глас)

На 12 октомври хората по цял свят се обединяват, за да отбележат световния ден за борба с артрита. Той се чества за пръв път през 1996 г. Оттогава на този ден хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания се обединяват, за да бъде чут гласа им.

Световният ден за борба с артрита се отбелязва с цел подобряване на информираността сред медицинските среди, хората с ревматични заболявания и обществеността. Целта е чрез различни инициативи на този ден да се привлече вниманието на отговорните институции и да се повлияе при взимането на решения, като отчитат трудностите, пред които са изправени хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания и мерките, които трябва да се вземат за преодоляването им
Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. Само в Европа от тях страдат 120 млн. души, като могат да засегнат мъже, жени и дори деца. За социалните и здравни разноски на тези пациенти се отделят 240 млрд. евро годишно. Сред най-често срещаните са ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, подагра. У нас официална статистика за броя на хората, страдащи от тези заболявания няма. Епидемиологични проучвания не са правени. По неофициални данни от болест на Бехтерев у нас страдат около 30 000, от Ревматоиден артрит около 70 000 души. За повече от 100 000 болни се грижат само 82 ревматолога, които са концентрирани предимно в големите градове. В няколко области на страната няма нито един ревматолог. Това са Монтана, Силистра, Кюстендил, Габрово, Благоевград, Кърджали. Това прави диагностицирането и проследяването на пациентите с артритни заболявания изключително трудно.
През 2013-2014 г. кампанията по повод световния ден за борба с артрита на Европейската лига за борба с ревматизма акцентира върху здравословното остаряване при хората с ревматични заболявания, което включва всички физически и емоционални промени, които настъпват през целия живот, както и удобствата, които помагат на хората с ревматични заболявания да се радват пълноценно на живота - транспорт, технологии, достъпна среда, лечение, социални придобивки.
За здравословното остаряване най-важни са бодрия дух и положителните емоции. Поради тази причина, напълно в духа на темата за здравословното остаряване, Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България, Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит и Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев ще отбележат заедно световния ден за борба с артрита на 19 октомври в гр. София, със занятие по смехотерапия. Занятието ще започне в 13 ч., а мястото на провеждане е бул. "Ал. Стамболийски" 205, сградата на Нипроруда. /БГНЕС /

Прочетена 2251 пъти