Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Атракционен влак с парен локомотив ще пътува по жп линията Пловдив - Карлово - София
Неделя, 23 Септември 2018 11:27

Атракционен влак с парен локомотив ще пътува по жп линията Пловдив - Карлово - София Избрана

Оценете
(2 гласа)

Парни локомотиви ще бъдат начело на атракционни влакове в страната по повод 130 години от създаването на БДЖ.

На 6-и и 7-ми октомври (събота и неделя) „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще организира атракционни пътувания по различни маршрути в страната за любителите на железопътния транспорт и ретро подвижния състав. Пътуванията са част от инициативите на националния железопътен превозвач по повод отбелязването на 130 години от създаването на Български държавни железници – „130 години пътуваме заедно”.
 
Атракционните влакове ще бъдат теглени от парни локомотиви и ще представят голяма част от историческото наследство на БДЖ. В съставите им ще бъдат и вагони от царската композиция „Корона експрес” и правителствения влак от 80-те години „Витоша експрес”.
 
 
Специалните композиции ще пътуват по следните маршрути:
 
 
На 6-и октомври:
 
  • София - Мездра - Плевен - Мездра - София;
  • Горна Оряховица - Шумен - Варна.
 
На 7-и октомври:
 
  • София - Септември - Пловдив - Карлово - София;
  • Варна - Карнобат - Стара Загора - Горна Оряховица.
 
Влакът на 06.10.18 г. по маршрута София-Мездра-Плевен-Мездра-София, както и този на 07.10.18 г. по маршрут София-Септември-Пловдив-Карлово-София ще бъдат теглени от парен локомотив № 05.01, а в съставите им ще бъдат включени личният вагон-салон на царица Йоанна от „Корона експрес” и вагон-ресторантът от „Витоша експрес”.
 
Атракционните композиции по маршрут Горна Оряховица-Шумен-Варна в съботния ден и Варна-Карнобат-Стара Загора-Горна Оряховица в неделния ще бъдат теглени от парен локомотив № 16.27, а в съставите им ще пътуват личният вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес” и най-големият салонен вагон от царския влак.
 
Всеки от тези влакове ще бъде съставен и от пет вагона за настаняване на пътниците. Всички пътуващи ще имат възможност да разгледат специално прикачените вагони, като служители на БДЖ ще им разкажат интересни факти по време на обиколката за всеки един от тях.
 
Цените на билетите са 18.00 лв. за един участък*, 27.00 лв. за два участъка и 45.00 лв. за повече от два участъка или за билети отиване и връщане по маршрутите София-Плевен-София и София-Карлово-София. Билетите са с включени запазени места. Закупилите билети могат да започнат своето пътуване от всяка една гара в участъците по маршрута на влаковете, на които те ще спират.
 
За деца до 7-годишна възраст служителите на билетните каси ще издават безплатни билети с нулева стойност срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта им. Безплатните билети за децата са без право на ползване на отделно седящо място.
 
* Участъци са: София-Мездра; Мездра-Плевен; Горна Оряховица-Шумен; Шумен-Варна; София-Септември; Септември-Пловдив; Пловдив-Карлово; Карлово-София; Варна-Карнобат; Карнобат-Стара Загора; Стара Загора-Горна Оряховица.
 
Предварителната продажба на билети и резервацията на запазени места за пътуване с атракционните влакове стартира от 21-ви септември. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и бюрата във всички гари в страната.
 

*Локомотивите серия 05.00 са предназначени за возене на бързи и експресни влакове по линии с наклони до 1,5 %. Със своята конструктивна скорост от 120 км/ч те са най-бързоходните парни локомотиви в БДЖ. Тази серия локомотиви, заедно със серия 03.00 са най-модерните в БДЖ. Парната машина е трицилиндрова, система „Drilling“.

В локомотива е монтиран с автоматичен редукционен вентил за парно отопление на пътническите влакове. Локомотивите и тендерите са обзаведени с автоматична и допълнителна въздушна спирачка. Ръчната спирачка действа само на тендера. Спирателни са всички сцепни и тендерни колооси без задната свободна колоос. Тендерът е четириосен, а колоосите са групирани в две двуосни талиги. През 1964 г. всички локомотиви от серията са приведени на пълно мазутно горене.

 
Редовната експлоатация локомотивите продължава до 1972 г. - около 30 години. Първоначално са оставени в резерв, а през 1975-76 година са бракувани. Нарязани са за старо желязо, като е запазен 05.01 (в Стара Загора) за музейната колекция на БДЖ.
 
 
 
Източник/ www.bdz.bg
Прочетена 7145 пъти