Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество БАБХ: Невярно е твърдението, че фермери у нас тъпчат животните с лекарства
Вторник, 07 Ноември 2017 12:43

БАБХ: Невярно е твърдението, че фермери у нас тъпчат животните с лекарства Избрана

Оценете
(1 глас)
Твърдението, че фермерите “тъпчат” животните с лекарства “за всеки случай” е невярно. Това се казва в позиция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по повод изнесените данни от доклада на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), според които България е на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при отглеждането на животни във фермите - със средно 120 милиграма антибиотик на килограм живо тегло.
БАБХ посочва, че от 2006 г. в България е в сила забрана за използването на антибиотиците като растежни стимулатори и се спазва законовата разпоредба за нулева торерантност за съдържание на антибиотици в конвенционалните фуражи. За да бъде произведен един медикаментозен фураж, за същия трябва да има издадена рецепта от ветеринарен лекар.
За 2015 г., 2016 г. и до края на месец септември 2017 г. са извършени изпитвания за остатъци от антибактериални субстанции - антибиотици, сулфонамиди и кинолони. Изследвано е месо от едри преживни животни, от свине, от дребни преживни животни, от коне, месо от домашни птици, от зайци. Изследвани са също мляко, яйца, мед и аквакултури.
През 2015 г. са изпитани общо 532 проби. Констатирана е една несъответстваща проба пчелен мед, показала наличие на сулфатиазол. През 2016 г. са изпитани общо 521 проби. Констатирани са три несъответстващи проби патешко месо, показали наличие на тетрациклин. По всички случаи са проведени разследвания и са предприети съответните административни мерки, твърдят от Агенцията по храните.
През 2017 г. до 30 септември са изпитани общо 290 броя проби за наличие на антибактериални субстанции. Не са констатирани несъответстващи проби за наличие на антибактериални субстанции в храни и суровини от животински произход.
Българската агенция по безопасност на храните е категорична, че предлаганите на пазара храни от животински произход са безопасни за консумация и не представляват риск за здравето на потребителите.
Прочетена 2093 пъти