Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон04222024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Безплатно пътуване с влак из Европа за навършващите пълнолетие
Неделя, 08 Април 2018 23:42

Безплатно пътуване с влак из Европа за навършващите пълнолетие Избрана

Оценете
(1 глас)

Инициативата е на Европейската комисия

Обиколка на Европа с влак, като подарък за рожден ден. Инициативата е на Еврокомисията, която ще плати билетите. Гратис, обаче ще пътуват само младежите, които навършват 18 години.

Пътешествията започват още това лято. Целта - тийнейджърите да опознаят Стария континент и да се докоснат до различни ценности и култури. Щастливците, които ще пътуват напълно безплатно с железниците ще са близо 30 000 и ще бъдат избрани чрез конкурс.

Страната ни също има интерес да се включи в инициативата. От БДЖ обаче все още не са решили до кои точно дестинации да отведат младежите.

Щом навършва пълнолетие Николай получава незабравим подарък от родителите си.

„Билет за неограничен брой пътувания в съседна Румъния. Други железници, други хора, чувството е уникално”, разказва Николай Козарски.

Не след дълго пътешествията с влак се превръщат в негово хоби и така за няколко години по-късно Николай успява да обиколи почти цяла Европа.

„С влак е тръпката. Със самолета какво ще видиш? Небето. С влака виждаш абсолютно всичко. Планини, реки, селища. Просто фантастично”, добавя Николай Козарски.

С кампанията "Открий Европа" това удоволствие ще изпитат хиляди младежи, родени в първата година на новото хилядолетие.

„Една трета от европейците в момента, които са между 18 и 29 годишна възраст всъщност нямат приятели и не познават никакъв човек от друга държава-членка. Цената на един такъв билет е между 350 и 500 евро, а пък сега, с тази програма, той ще бъде безплатен”, обяснява евродепутатът Ева Майдел.

Участие в инициативата "Открий Европа" вече за заявили над 30 железопътни компании в Европа. За отдалечени държави и острови, билетът за влак ще може да се замени с такъв за автобус или ферибот. Идеята е инициативата да се превърне в европейска традиция. А от евродепутатите зависи и дали догодина бюджетът ще е още по-голям.

Източник/ nova.bg 

 
Прочетена 2423 пъти