Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Четвъртокласниците се явяват на своите малки матури
Сряда, 10 Май 2017 09:30

Четвъртокласниците се явяват на своите малки матури Избрана

Оценете
(0 гласа)
За четвъртокласници започва маратонът на тазгодишните национални външни оценявания. Тестовете ще се проведат едновременно във всички училища в страната, като няма промени в регламента спрямо предишните години. 
 
Децата ще държат изпитите в своето школо, по всички предмети началото е в 10 часа. Първо на 10 май ще мине препитването по български език и литература. Тази година ще има ден почивка между него и математиката в петък - от МОН са отчели, че в много учебни заведения на 11 май има тържества по повод празника на Кирил и Методий по стар стил. В понеделник и вторник следващата седмица пък са изпитите съответно по „Човек и природа” и „Човек и общество”. 
 
Четвъртокласниците ще разполагат с един учебен час от 40 минути да се справят с въпросите от тестовете. За децата с увреждания училищни комисии ще преценят дали да се явят на малките матури, като се съобразят и с желанието на родителите. Допуснатите ученици със специални образователни потребности ще имат двойно повече време - 80 минути. За незрящите и слабо виждащите са осигурени материали с уголемен шрифт и на брайловата азбука. 
 
До 3 дни след всеки от изпитите работите трябва да са проверени и със специалните си персонални пароли всяко школо трябва да въведе резултатите в националната електронна платформа. Директорите остават с достъп само до данните на своите деца, пълната картина следят единствено експертите от Регионалното управление по образование и МОН.
Прочетена 2250 пъти