Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество ДА ОТКРИЕШ ЕВРОПА: 36 ХИЛЯДИ МЛАДЕЖИ МОГАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ БЕЗПЛАТНИ ЖП БИЛЕТИ
Събота, 07 Октомври 2023 11:26

ДА ОТКРИЕШ ЕВРОПА: 36 ХИЛЯДИ МЛАДЕЖИ МОГАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ БЕЗПЛАТНИ ЖП БИЛЕТИ Избрана

Оценете
(2 гласа)

36 000 младежи, родени през 2005 година, могат да обиколят Европа с влак безплатно. Европейската комисия публикува есенната покана за подаване на кандидатури за програмата DiscoverEU.

Срокът за кандидатстване е изтича в 12 ч на 18 октомври.

За да спечелят, освен да са родени през 2005 година, младежите трябва да отговорят правилно на 5 въпроса от викторина за Европейския съюз и други инициативи на Съюза, насочени към младите хора. Има и решаващ въпрос. Колкото по-близо е предположението до верния отговор, толкова повече точки получава кандидатът.

 

След това Комисията ще класира кандидатствалите до изчерпване на наличните билети.

Спечелилите безплатни карти ще могат да пътуват в Европа до 30 дни между 1 март 2024 г. и 31 май 2025 г.

Участниците ще могат да открият маршрута, посветен на Новия европейски Баухаус, чиято цел е да вдъхнови младите хора при избора на дестинации и да се повиши осведомеността им за значението на това Европейският съюз да бъде „красив, устойчив, обединен“, съобщават от ЕК.

Кандидатите също така могат да посетят културния маршрут на DiscoverEU. Той съчетава различни дестинации и клонове на културата, включително архитектура, музика, изящно изкуство, театър, мода, дизайн и други.

Участниците в DiscoverEU могат да изберат да посетят европейските столици на културата, дестинации, включени в списъка на ЮНЕСКО и други.

 

Инициативата започна през юни 2018 г. и досега по програмата са кандидатствали повече от 1 милион младежи за 248 000 безплатни карти за пътуване с влак.

Проучване сред спечелилите досега показва, че за 72 % от младите хора това е било първото пътуване с железопътен транспорт извън държавата, в която живеят.

За голяма част от младежите това е бил и първият път, в който пътуват без своите родители или придружаващи ги възрастни. Мнозинството от тях са посочили, че са станали по-независими.

 

 

 

 

 
Прочетена 499 пъти