Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество DiscoverEU: Още 12 000 безплатни билета за 18-годишните, за да открият Европа
Сряда, 31 Октомври 2018 13:08

DiscoverEU: Още 12 000 безплатни билета за 18-годишните, за да открият Европа Избрана

Оценете
(1 глас)
След успеха на първия кръг на DiscoverEU, на 29 ноември 2018 г. Европейската комисия открива втори конкурс за безплатни билети.
 
Всички младежи в ЕС, навършили 18 години, ще могат до 11 декември 2018 г. да кандидатстват за безплатен билет, който им дава възможността да пътуват из Европа между 15 април и 31 октомври 2019 г. Първият кръг на Discover EU събра заедно хиляди млади хора, изграждайки по този начин истинска общност в цяла Европа. Участници, които никога не се бяха срещали преди, се свързаха чрез социалните медии и сформираха групи за пътуване от град до град или взаимно гостуване по домовете.
 
Комисар Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта, заяви: „Това лято около 15 000 18-годишни младежи имаха възможност да пътуват из целия ЕС. Те усетиха непосредствено какво е да бъдеш европеец. Получиха възможността да открият многообразието и културното богатство на Европа, както и да се срещнат с хора от всички краища на ЕС. Чухме многобройни прекрасни разкази от участниците и съм щастлив, че догодина можем да предложим този опит на повече млади хора!“
 
Кой може да кандидатства и по какъв начин?
 
  • Кандидатите трябва да са навършили 18 години на 31 декември 2018 г. и да имат готовност да пътуват между 15 април и 31 октомври 2019 г. за максимален срок от 30 дни.
  • Заинтересованите лица ще трябва да кандидатстват през Европейския младежки портал.
  • Комисията за оценка ще оцени кандидатурите и ще подбере бенефициерите.
  • Кандидатите ще бъдат уведомени за резултатите от подбора в средата на януари 2019 г. 
 
Одобрените кандидати ще могат да пътуват самостоятелно или в група от най-много пет души. Като общо правило те ще пътуват с влак. За да може обаче да се гарантира широк достъп из целия континент, участниците могат да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси, фериботи или по изключение самолети. Това ще гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или острови на ЕС, също ще имат възможност да участват. 
 
Началото на втория кръг на DiscoverEU бе дадено от комисар Наврачич на среща със заинтересованите страни днес пред представители, работещи в областта на младежта, образованието, транспорта и туризма, и младежи, участвали в инициативата през това лято. Срещата е част от текущата работа, за да стане инициативата DiscoverEU още по-ефективна и достъпна в бъдеще. Бяха също поканени организации като Европейската мрежа за борба с бедността, за да се обсъдят начини, по които социалното приобщаване може да бъде подобрено през следващите кръгове на DiscoverEU. 
 
Следващи стъпки
 
Въз основа на огромния интерес към DiscoverEU и опита, който той предлага на млади хора от целия ЕС, Европейската комисия предложи 700 милиона евро за инициативата по линия на бъдещата програма „Еразъм“ в следващия дългосрочен бюджет на ЕС след 2020 г. Ако Европейският парламент и Съветът се съгласят с предложението, още 1,5 милиона 18-годишни младежи ще могат да пътуват между 2021 и 2027 г.
 
Контекст
 
Началото на DiscoverEU бе поставено през юни 2018 г. с бюджет от 12 милиона евро. Досега повече от 15 000 млади хора получиха възможност да пътуват из Европа благодарения на нея. През тази година — Европейската година на културното наследство — пътуващите имаха също така възможност да участват в множество прояви, организирани по повод на културното наследство на Европа.
 
По време на първия кръг от 9 юли до 30 септември 2018 г. около 15 000 млади хора получиха карти за пътуване въз основа на фиксирана квота за всяка държава. След като бяха одобрени, те имаха възможност да пътуват самостоятелно или в група от най-много 5 души за максимален период от 30 дни до поне една държава — членка на ЕС. 
 
За повече информация
 
 
 
 
 
Източник/ http://europa.eu
 
 
 
Прочетена 1902 пъти