Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12062023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Експерти ще обсъждат мерки за справяне с насилието над деца на национална конференция в Пловдив
Сряда, 22 Ноември 2017 14:57

Експерти ще обсъждат мерки за справяне с насилието над деца на национална конференция в Пловдив Избрана

Оценете
(1 глас)
„Насилието и детето на 21 век“  е темата на националната конференция с международно участие, която ще се проведе на 23 и 24 ноември в „Градхотел Пловдив“.  Форумът се организира от Пловдивския университет и Държавната агенция за закрила на детето, а участие ще вземат депутати, представители на министерства и неправителствени организации, кметове, университетски преподаватели, изследователи от БАН, учители и училищни директори, членове на Съвета на децата.
 
Проблемът за насилието постепенно се превърна в основна тема не само за експертите, които формират образователната и социалната политика, но и за професионалистите, работещи с деца и ученици.Един от най-често дискутираните въпроси е за справянето със зачестилите форми на насилие над деца и между деца. Тази тема привлича и интереса на изследователите, които проучват спецификата и разпространението на насилието в различните социални сегменти – училището, семейството и обществените места. 
 
Офелия Кънева председател на Държавната агенция за закрила на детето заяви в интервю за БНР, че през 2017г. на националната телефонна линия постъпват по 9000 сигнала за насилие. Госпожа Кънева подчерта, че липсата на грижа, неглижирането, раздялата между възрастните хора и отливът на любов, в която е свикнало детето да израства, рефлектира върху едно по-агресивно поведение спрямо други деца в неговата традиционна среда за пребиваване, детската среда за пребиваване. 
 
Основната цел на конференцията е да фокусира вниманието на училищни директори, учители и социални работници върху два ключови аспекта на насилието над и между деца – концептуални и практически, казват организаторите. Ще се дискутират също виртуалното насилие и кибертормозът, насилието и съвременното семейство, насилието и позитивното развитие, както и проявите на агресия между деца.
 
 
 
Сигнали за деца в риск може да подавате в:
 
Национална телефонна линия за деца – тел.116 111
 
Отдел „Закрила на детето” на Дирекция „Социално подпомагане” – гр. Карлово на тел: 0335 / 9 34 82, 0882 / 82 56 18
 
Единен номер за спешни повиквания – тел.112
 
Денонощна гореща телефонна линия за пострадали от насилие жени, юноши и деца – тел. 0800 18 676
 
Гореща телефонна линия за изчезнали деца – 116 000
 
Център за обществена подкрепа – Карлово – 0335 / 55 771, 0882 / 35 05 09
Прочетена 2071 пъти