Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Гражданите могат да подават сигнали за бедстващи птици на "зеленият телефон" на РИОСВ
Четвъртък, 22 Март 2018 13:02

Гражданите могат да подават сигнали за бедстващи птици на "зеленият телефон" на РИОСВ Избрана

Оценете
(1 глас)
Във връзка с намирането на бедстващи птици от вида „Бял щъркел“ МОСВ съветва гражданите, намерили птица в безпомощно състояние в населените места или около тях, да потърсят помощ на „зеления“ телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), да сигнализират в горските стопанства или в съответната община. 
В страната има няколко спасителни центъра за диви животни и РИОСВ може да потърси съдействие за настаняването на намерените бедстващи птици. Това се извършва по определен законов ред. Птиците се настанява с протокол и след възстановяването им се връщат в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него. Щъркелите не бягат от студеното време. Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици, мигрират на юг не заради студеното време, а заради оскъдната храна. Всъщност те извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни достъпът до храна не е проблем за тях, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно е, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ.
Белият щъркел (Ciconia ciconia), e защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна и извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ.
 
Телефони за връзка  РИОСВ - Пловдив 
032/ 643 245 0889 404 812, 0886 203 016, 0889 404 810
Прочетена 2302 пъти