Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Къде и как да се оплачете от некачествена медицинска услуга и дали може да ви бъде отказана такава?
Вторник, 16 Юни 2020 12:40

Къде и как да се оплачете от некачествена медицинска услуга и дали може да ви бъде отказана такава? Избрана

Оценете
(1 глас)
Всеки български граждани има право на достъпна и качествена медицинска помощ. На пациента се оказва здравна помощ независимо от неговата възраст, пол, произход, език, национална, расова или политическа принадлежност, образование, убеждения, културно равнище, сексуална ориентация, лично, обществено или материално положение, увреждане и вид и причина на заболяването. Тези права са разписани в Закона за здравето. Отговорността за това дали се спазват стандартите за лечение на пациентите и за грижите за интересите на обществото са отредени на няколко институции. 
 
В този материал ще се опитаме да ви запознаем и да обобщим къде и как може да потърсите правата си, като граждани. И също така възможно ли е медицинско лице да откаже да извърши медицинска услуга. 
 
 
 
• Права и задължения на задължително здравноосигурените лица
 
НАЦИОНАЛНИЯТ РАМКОВ ДОГОВОР създава условия за гарантиране и упражняване на правата на здравноосигурените лица, в съответствие с действащото законодателство в Република България.
Всички здравноосигурени граждани имат равни права и достъп при получаване на извънболнична и болнична медицинска и дентална помощ, независимо от тяхната раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
 
• Нарушаване правата на здравноосигурените лица
 
При нарушаване на права на задължително здравноосигурените лица, свързани с оказана медицинска и дентална помощ от лекари, лекари по дентална медицина или от лечебни заведения за болнична помощ, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса, гражданите имат право да подават писмени жалби до директора на съответната районна здравноосигурителна каса по местоживеене (РЗОК) или до Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – София 1407, ул. „Кричим” № 1. За изясняване на фактите, изложени в жалбата, се назначава проверка по документи на изпълнителя на медицинска помощ или на лечебното заведение, като жалбоподателят задължително се уведомява за резултатите.
 
Сигнали и оплаквания могат да се подават на националния телефон за консултации☎️ 0800 14 800, както и на стационарните телефони в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса - 02/ 9659 364; 02/ 9659 159; 02/ 9659 128. По въпроси, свързани с правата на български граждани при ползване на спешна медицинска помощ в страни членки от Европейския съюз обаждания ще се приемат на телефон 02/ 9659 116.
Могат да се подават и писмени жалби директно в подразделенията на НЗОК в страната. По жалбите задължително в рамките на месец се извършват проверки от контролните органи на институцията, уверяват от касата.
Недоволните от медицинско обслужване граждани могат да подадат сигнали или зададат въпроси в сайта на НЗОК в "Оn lineконсултации". Те могат да бъдат свързани както с отказ от оказване на медицинска помощ, когато такава се дължи по договор с НЗОК, така и с некачествено обслужване и нарушаване на правата им на пациенти. Като пример сигнали могат да бъдат подавани за отказ за издаване на рецепта или амбулаторен лист без преглед на пациента, както и отказ за преглед в 30-дневния период от изписване на пациента от болница в рамките на двата контролни прегледа.
 
НЗОК ще разглежда и сигнали за отчитане на прегледи и зъболекарски манипулации по време на престой на български гражданин в чужбина, промяна на общопрактикуващ лекар, без знанието на пациента, неиздаване на епикриза след изписването от лечебното заведение и невъзможност да се предостави на общопрактикуващ лекар с оглед по-нататъшното проследяване на състоянието на пациента.
 
Гражданите могат да подават жалби и за неправомерно заплащане на потребителска такса, неиздаване на фискален бон при заплащане на таксата, нарушено право на избор или смяна на общопрактикуващ лекар, неспазване на обявеното работно време от лекар, лошо качество на оказаната медицинска помощ. Пациентите могат да сигнализират НЗОК и за случаи, когато им е поискано заплащане на дейност или изследване, които се заплащат на лекар, работещ по договор с касата, както и при заплащане за извършена процедура и контрастно вещество по време на болничен престой при инвазивна или интервенционална диагностика на сърдечно-съдови заболявания.
 
Основание за сигнал са и случаите на липса на информация за консумативите, които здравната каса не заплаща, при заплащане на потребителска такса от пациент с доказано онкологично заболяване, при неправомерно заплатена потребителска такса в болнично заведение от здравноосигурен за повече от 10 дни, както и при вземане на потребителска такса от лекари в нарушение на Закона за здравното осигуряване.
 
За информация и консултации здравноосигурените граждани могат:
 
- да посетят приемните на РЗОК-Пловдив
Адрес: гр. Пловдив, ул. "Христо Чернопеев" № 14
 
Телефон: 032 603011; Факс: 032 603013
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
 
ИАМН осъществява контрол върху дейността на лечебните заведения, на медицинските дейности и на качеството на медицинската помощ и осъществява функцията на компетентен орган по управление, координация и контрол на трансплантацията в Република България.
 
София 1606,
ул. „Св. Георги Софийски” № 3
(+359 2) 80 50 433
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
 
РЗИ - Пловдив 
Адрес: гр. Пловдив п.к. 4002
 ул."Перущица" Nо.1 
Работно време на Регионалната здравна инспекция:
 от 08:30 до 17:00 часа
Телефон Директор РЗИ - Пловдив:
 (032) 649 000
 Електронна поща:
 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
 
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е подготвила мобилно приложение, което предоставя възможност за бърз и лесен достъп до институционална информация, чрез специални нотификационни съобщения на телефоните на всеки, който го е инсталирал. Повече за приложението тук 
 
Чрез рубрика ОБРАТНА ВРЪЗКА на мобилното приложение гражданите могат да изразяват мнението си за получените от тях здравни услуги в извънболничната, болничната и денталната помощ, както и в аптеките. Приложението е удобно за ползване и не ангажира потребителите със споделяне на лични данни или данни за лечебното заведение, към което са се обърнали за преглед, изследвания, лечение и т.н. Анкетата може да се попълни дори и в метрото, в автобуса – след като пациентът излезе от контакт с лечебното заведение.
 
Съгласно записаното в Националния рамков договор за следващите 3 години лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни пациенти. Изключение ще се прави единствено ако пациентът е в спешно състояние. 
 
„На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“, се казва в нова клауза от договора. Това е записано в новия Национален рамков договор за медицинските дейности между НЗОК и Българския лекарски съюз, който е публикуван в „Държавен вестник“.
 
От тази година в документа е фиксиран начина, по който директорите на болници и ръководителите на центрове в доболничната помощ ще разпределят парите по клинични пътеки от НЗОК между лекарите, медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и дори санитарите, като ще трябва да заделят не по-малко от 50% от тези средства за заплати за персонала. Тези средства ще може да се променят само с писмено разрешение на министъра на здравеопазването по предложение от директора на болницата или управителя ѝ.
Прочетена 1646 пъти