Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12062023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Масов протест на медици в Карлово и символичен в другите общински болници
Понеделник, 15 Януари 2018 15:14

Масов протест на медици в Карлово и символичен в другите общински болници Избрана

Оценете
(1 глас)
Лекарите от общинските болници в Пловдив и областта  подкрепиха  исканията на колегите си  за  адекватни мерки в системата, но повечето от тях  се включиха символично в организирания по обед протест от Националното сдружение на общинските болници. 
Най-масово протестираха медиците от общинската болница в Карлово, откъдето стартира и Национална подписка за референдум за здравната система. Идеята за националното допитване е на  пловдивската  колегия на БЛС и е подкрепена от Сдружението на общините, съобщи д-р Георги Кръстев, председател на съсловната организация.  
В бившата първа градска болница в Пловдив около 30 лекари и медицински сестри се събраха във фоайето и изразиха тревогата си от задълбочаващата се криза и системното недофинансиране на клиничните пътеки. Те споделиха, че финансовата криза в здравното заведение продължава, въпреки стартиралия процес на сливане на двете общински болници в града. 
 
Според управителя на  другата общинска болница  ”Св. Пантелеймон” доц. Петко Недев, обединението на двете болници все още продължава и ще е факт след вписването на новата структура в търговския регистър. По думите му,  процедурата  трябва да се финализира до май месец тази година. 
 
Доц. Недев заяви, че подкрепя напълно исканията на общинските болници за по-справедливо финансиране на клиничните пътеки, за изплащане на надлимитната дейност, както и за реален дебат за развитието на здравеопазването. Според него отпуснатите предиобед от МЗ 28 милиона лева не  са достатъчни, но ще решат  временно  част от проблемите в някои от болниците. 
 
 С протестно събрание под надслов "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване"болницата в Асеновград се присъедини към националния протест на Сдружението на общинските болници. Медиците се солидаризираха с исканията на своите колеги и настояха общинските здравни заведения да получават субсидия от държавния бюджет, да се преразгледат клиничните пътеки, както и да се актуализират медицинските стандарти. 
 
Източник/ БНР
Прочетена 2351 пъти