Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Mediapool започна кампания за изобличаване на фалшивите новини чрез собствените им похвати
Петък, 03 Март 2017 02:52

Mediapool започна кампания за изобличаване на фалшивите новини чрез собствените им похвати Избрана

Оценете
(0 гласа)

Медия

 
Започва кампания на Mediapool.bg, която изобличава фалшивите новини чрез собствените им похвати. Съвсем целенасочено всички елементи и материали на инициативата са изготвени в стила на фалшивите новини, за да покажат нагледно механизмите им на привличане на внимание, начина им на създаване и подвеждащото им влияние върху ежедневните мнения и избори на хората. Посланието на кампанията е "Ти си това, което четеш". To означава, че всеки трябва съзнателно да избира източниците си на информация и да проверява дали са достоверни, защото от информацията, която консумираме, зависят решенията, които взимаме. Кампанията предлага и няколко начина за разпознаване на невярна информация в медиите. Не твърдим, че са изчерпателни (справянето с фалшивите новини е глобално предизвикателство), но пък сме сигурни, че критичният подход и осъзнаването на проблема е първа крачка за решаването му.
 
Най-интересният елемент на кампанията е Генераторът на фалшиви новини, с който всеки може да създаде фалшива новина за свой фейсбук приятел и да я разпространи в социалната мрежа. Употребата му показва колко лесно и бързо може да бъде наклеветен един човек. Всичко, което е нужно, е негова снимка и въображение за написване на скандално заглавие.
 
Другата полезна функция на генератора е, поне за ден или два, създадените с него новини да залеят фейсбук и да изместят истинските фалшиви новини. Затова призивът му е "Напиши фалшива новина за приятел, заглуши фалшива новина от интернет".
Платформата на кампанията е онлайн вестникът Жълт байрак (bairak.bg) - фалшив вестник, срещу фалшиви новини. Читателите попадат на него по традиционния начин - подведени от сензационна новина. В единия случай новините са за самите тях, дошли от генератора, а в другия - шокиращи разкрития за видни личности от българското Възраждане. Заглавията им не звучат достоверно, но пък привличат вниманието. Предизвикват любопитни кликове за продължението на историята. В днешните времена на възход на псевдопатриотизма с неговите речи, страсти и клетви читателите трябва да се замислят какво щеше да е мнението ни за онези времена и герои, ако възрожденските медии бяха жълти, ако фабрикуваха фалшиви новини, поръчани от храненик на тогавашната власт и омаскаряваха дейците за свобода и правда.
 
А какво е бъдещето ни, щом днешните дела и герои са изкривени от фалшиви новини?
 
Първото нещо, което виждат читателите на Жълт Байрак щом попаднат на сайта, е кратко видео. То обяснява как се разпространяват фалшивите новини, какъв е ефектът им върху обществото и съветва хората да проверяват източниците и достоверността на информацията, която четат. Тук вече сензационният тон е в минимална доза, защото се набляга на най-сериозния аспект на проблема с фалшивата информация – тя създава фалшива реалност.
 
В дъното на Жълт байрак има фейсбук корица (cover photo) с посланието "Ти си това, което четеш". Всеки съпричастен с каузата може да свали корицата и да я качи в своя фейсбук профил, за да привлече вниманието на приятелите си към проблема.
 
Всички български журналисти могат да се присъединят към каузата, защото в днешно време те имат дълг към себе си и към обществото – да си върнат достойнството като гилдия чрез спазване на професионална етика и хигиена, както и чрез предоставяне на достоверна и проверена информация на гражданите. За да има независими медии в България, не някой друг, а самите журналисти трябва да си ги извоюват.
 
Mediapool.bg е сред първите онлайн медии в България и през всичките 17 години на съществуването си вярваме в каузата на независимата и качествената журналистика. Вярваме, че мисията на медиите е да информират хората и знаем, че не може да има гражданско общество, ако няма информирани граждани.
 
 
Прочетена 2307 пъти