Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА ОБМИСЛЯ СНИЖАВАНЕ НА ПРАГА НА ПСИХОТЕСТОВЕТЕ ЗА ПРИЕМ В АРМИЯТА
Вторник, 03 Юли 2018 11:38

МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА ОБМИСЛЯ СНИЖАВАНЕ НА ПРАГА НА ПСИХОТЕСТОВЕТЕ ЗА ПРИЕМ В АРМИЯТА Избрана

Оценете
(4 гласа)

Политическото ръководство на Министерството на отбраната обмисля да снижи прага за преодоляване на психотестовете за прием в българската армия, през който преминават всички желаещи да станат професионални войници.

Причината е, че кандидатите са по-малко от обявените свободни места от армията. Военните психолози обаче са против предложената мярка, тъй като това означава, че в армията могат да попаднат психически нестабилни хора.

Според вицепремиера Красимир Каракачанов между 30 и 40% от кандидатите за войници отпадат на военните комисии и по-специално на психотестовете. Каракачанов допълни, че не смята, че 40% от българското население са "луди хора".

Затова е на мнение, че на тези комисии се отхвърлят желаещи, които иначе биха могли да служат. От МО подчертават, че 30% са общо отпадналите кандидати без оглед на причините.

От ръководството на армията казват още, че понижаването на нивото се обмисля най-вече за прием на войници на по-ниски длъжности. Военните психолози смятат, че така на служба могат да попаднат опасни за обществото хора.

Психологическите тестове имат за цел да установят интелектуалните и емоционалните характеристики на кандидатите.

Изследването трябва да покаже мотивацията и нагласите за служба, емоционална устойчивост, устойчивост на стрес, контрол на гнева и отношението към приемане на заповеди, антисоциални нагласи, способности за поемане на риск, както и склонност към наркомания и т.н.

Прочетена 3171 пъти