Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество МВР закрива противопожарни служби в страната
Петък, 29 Септември 2017 12:17

МВР закрива противопожарни служби в страната Избрана

Оценете
(2 гласа)
МВР ще закрива противопожарни служби и ще пренасочва огнеборците към райони, където има нужда от тях, обяви вътрешният министър Валентин Радев.
 
По думите му след промяната екипите ще станат от по трима, вместо от двама, пожарникари, както е в момента.
 
От синдиката на огнеборците обаче предупредиха, че реформата ще постави в риск живота на много хора.
 
По думите им, ако се закрият службите, времето за реакция в критични ситуации ще се увеличи.
 
„Всеки ден сме свидетели как хората чакат с часове за линейка. Силно се опасявам, че ще дойде момент, когато бедстващите хора ще чакат с часове да дойде пожарната и спасителният екип“, коментира Венцислав Станков от синдиката „Огнеборец“.
 
„С моя заповед им разпоредих да прегрупират силите си и там, където има по-малка нужда от пожарникари – в такива населени места, ако не със затихващи, поне не с толкова активни места с пожари, да бъдат пренасочени на места и да изпълнят закона. Те искат да назначим още хора. В момента няма как да стане това“, каза Радев.
 
„С прегрупирането на пожарните служби в страната, на места времето за реакция ще се увеличи”, призна главен комисар Николай Николов по повод плановете на властта да прегрупира 12 районни пожарни и разпредели хората в други екипи.
 
„И сега имаме села, които ги стигаме след 30-тата минута. Времето ще се увеличи между 7 и 12 минути за конкретното населено място”, смята Николов.
 
 
 
В страната ще се прегрупират общо 12 служби, две от които са в Пампорово и Боровец. Хората, които работят там, ще бъдат разпределени към други денонощни екипи, които от двама ще станат по трима души в екип. Работата в Боровец и Пампорово ще бъде поета от екипите в Смолян и Чепеларе.
 
На местата, на които няма да има пожарникари след промените, ще дежурят доброволци, които в момента се обучават.
 
Очаква се промените да приключат в края на следващия месец.
 
„Няма да има лишени райони. В момента в повече от 3000 населени места няма пожарни служби, но няма лишени. Реакцията ще е по-бавна, но няма да бъдат лишени”, увери Николов.
Прочетена 2521 пъти