Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество На 13 май отменят извънредното положение
Понеделник, 04 Май 2020 20:27

На 13 май отменят извънредното положение Избрана

Оценете
(1 глас)

Извънредното положение няма да се удължава. Преминава се постепенно към възстановяване на социално-икономическия живот. С 2 месеца се удължава действието на всички икономически мерки. Някои социални и защитни мерки се удължават до септември и края на годината. Това ще стане чрез законопроект, гласуван от парламента, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

С промени в Закона за здравето министърът ще въвежда извънредна обстановка на епидемия и реда за нейното прилагане, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Административните актове на здравния министър може да се обжалват двуинстанционно.

След 13 май напълно възобновява работа съдебната система. Остава само забраната върху запорите, каза правосъдният министър Данаил Кирилов. Няма да има Национално външно оценяване за 4 и 10 клас, обяви правителството. Подробностите четете ТУК.

Семейства с деца до 14 години и безработни родители също с 375 лв. помощ
Родители на ученици до 7 клас, навършили 14 години, както и семейства, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица, също ще могат да получат еднократна помощ от 375 лева. Това обявиха от социалното министерство. Целта е да се намалят негативните последици, които семействата изпитват по време на извънредното положение. Още за критериите – четете ТУК.

Щабът за Covid-19 ще дава пресконференция веднъж седмично
Националният оперативен щаб започва да дава пресконференция веднъж седмично в Министерския съвет. От 7 май, всеки четвъртък, от 8 часа, Щабът ще е на разположение на медиите, за да отговаря на въпроси. Всекидневната актуална информация за страната и света ще продължи да бъде представяна под формата на съобщение всяка сутрин от доц. Димо Димов, секретар на Щаба. Решението за провеждане на ежеседмични пресконференции е съвместно − на премиера Бойко Борисов и на Националния оперативен щаб. Медиите ще могат да получават отговори на въпросите в реално време, лично от ръководителя и членовете на щаба.

61% от фирмите очакват, че ще оцелеят след кризата
В изследване сред 200 компании, браншови организации и регионални палати, 40 % от анкетираните твърдят, че са нужни допълнителни мерки в подкрепа на бизнеса, съобщава БТПП. 25% смятат, че мерките са балансирани, на фона на възможностите на бюджета и размера на икономиката на страната. Около 20% са на мнение, че мерките са прекомерни или ги определят като напразно разходвани средства, без реален ефект върху икономиката. На въпроса какви са прогнозите на фирмите за бизнеса им до края на годината, 61% очакват, че ще оцелеят, но няма да стигнат нивата преди пандемията. 14% вярват, че ще достигнат до нивото си от преди кризата. Само 4% твърдят, че кризата създава пазарни възможности и прогнозират по-добри резултати от преди нея.

Търсенето на персонал ще се възстанови едва в края на годината
Разхлабването на мерките срещу Covid -19 няма да се отрази пряко върху заетостта. Поне още 2 месеца безработицата ще продължи да расте, прогнозират от Българската стопанска камара. Наемане на хора може да се очаква едва в края на 2020 г. Президентът на камарата Радосвет Радев не е оптимист за икономическото възстановяване заради многото условности пред бизнеса, нуждата от значителни инвестиции и очакваното свито потребление. „Вероятно през есента ще започне възстановяване. През лятото голяма част, включително западноевропейските ни партньори са в августовско безвремие и почти не работят. Моето усещане е, че през четвъртото тримесечие, ще започне наемане на персонал“, смята Радев. Интервюто чуйте ТУК.

Остава в сила препоръката да не се пътува в чужбина
Над 2000 българи са транспортирани до България от началото на кризата с Covid -19. Точният брой на прибраните със съдействието на външно министерство е трудно да се посочи заради различния вид транспорт, каза пред БНР Иван Димов, съветник на министъра на външните работи Екатерина Захариева. Остава в сила препоръката за въздържане от пътуване, ако това не е крайно наложително. За да могат да използват хуманитарен полет, българските граждани е необходимо да се свържат с българските дипломатически мисии по света. Важно е също да има и достатъчен брой желаещи за прибиране в България от съответната дестинация, допълни Димов.

Коалиционните партньори предлагат мерки за спасяване на туризма
Коалиционните партньори в правителството, ВМРО предлагат пакет от двугодишни държавни мерки за подпомагане на туризма. ВМРО настояват за субсидиране на туристическите чартъри от чужбина с по 6 000 евро на полет, както и за намаляване до 5% на ДДС в сектора и облекчен режим за издаване на 30 дневни туристически визи за чужденците. ВМРО предлага също намаляване на ДДС и за ресторантьорските и кетъринг услуги. Другият коалиционен партньор − Националният фронт за спасение на България иска, заради отложения летен сезон, да се удължи с 1 месец (до 15 юни) срокът за строителство по Черноморието. Още за предложенията - ТУК.

Българският бизнес очаква до 1 година да се възстанови от кризата
79 на сто от българските фирми търпят загуби от Covid-19, сочи изследване на „Алфа Рисърч“. 7% търпят ограничени загуби на печалби. 15 на сто декларират 100 процентови загуби. 21% не са усетили тежести. 3,5% отчитат увеличено търсене на продукцията им. 22,6 на сто, предимно средни и големи предприятия, запазват организацията на дейността си. 1/5 са преминали изцяло на работа от дома. ¾ от бизнесите не са съкратили персонал, а 9 на сто са съкратили всички служители. 59% от предприемачите подкрепят държавната помощ за запазване на работните места, известна като 60/40, а 70 % се надяват до 1 година напълно да възстановят дейността си.

България е сред страните в ЕС, които не отчитат намаляване на заразата
5 държави от ЕС не са преминали пика на заразени с Covid-19. България (по данни до 23 април) се отличава като единствената, отчитаща увеличаване на случаите. В Румъния, Полша, Швеция и Великобритания по-скоро имат стабилизиране на новите случаи от последните две седмици. Това заяви пред здравната комисия в Европарламента Андреа Амон, директор на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (ECDC). Изглежда, първоначалната вълна от епидемията в Европа е преминала пика си. „Това е маратон, а не спринт. Той няма да приключи скоро и трябва да сме подготвени за това“, коментира Амон.

Източник/ БНР

Прочетена 1462 пъти