Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Национален парк „Централен Балкан“ ще получи сертификат от МОСВ за обект в световното наследство на ЮНЕСКО
Сряда, 27 Март 2019 12:16

Национален парк „Централен Балкан“ ще получи сертификат от МОСВ за обект в световното наследство на ЮНЕСКО Избрана

Оценете
(3 гласа)
Сн. Интернет Сн. Интернет
Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще връчи сертификат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО на национален парк „Централен Балкан“. Отличието ще получи директорът на парка Генчо Илиев по повод включването на буковите гори в парка като част от серийния европейски обект на световното наследство. 
 
Националният парк съхранява непокътнати голяма част от вековните букови гори на Европа. Територията на национален парк „Централен Балкан“ е разположен на територията на 6 общини, като най-голяма част попада в рамките на община Карлово.
 
През 2017 година, България участва в номинацията с най-представителните букови гори в 9-те резервата, разположени на територията на Национален парк „Централен Балкан“ -  „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“, които вече са в списъка на ЮНЕСКО. Включените букови гори в обекта заемат почти 11 хил. ха, което е около 55% от резерватната площ и над 15% от общата паркова територия. Те бяха идентифицирани  като гори с необходимите качества за Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, тъй като са представителни, вековни, с високо биоразнообразие, строг законов статут, съгласно националното законодателство и в лицето на Парковата дирекция – с утвърден управленски механизъм, който гарантира опазването им.
 
Решението е било взето на 41-та сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО в полския град Краков.  България избра и номинира  буковите гори в резерватите на „Централен Балкан“ в отговор на покана за присъединяване към серийния обект на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други райони на Европа“.
 
Проектът за разширението на съществуващия сериен обект бе иницииран от Федералното министерство по околна среда, защита на природата и ядрена безопасност на Германия, с цел да се опазят уникалните вековни букови гори в цяла Европа чрез постигане на по-голяма представителност и обезпечаване на цялостен подход при тяхната защита. 
 
С обявяването на буковите гори в Национален парк „Централен Балкан“ за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и сега са в територии с най-строг режим на опазване. 
 
Източник/ БНР
 
Прочетена 2240 пъти