Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед03032024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество От утре повечето реки ще повишават нивата си
Сряда, 07 Октомври 2015 09:52

От утре повечето реки ще повишават нивата си Избрана

Оценете
(0 гласа)

От утре повечето реки ще повишават нивата си, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес преди обяд ще бъде без валежи, но след обяд отново ще завали. Привечер в западните райони валежите ще са значителни, в сумарни количества 15 - 25 л/кв.м. В източните райони сумарните количества на валежа ще са 5 - 10 л/кв.м. През нощта срещу четвъртък от югозапад валежите ще се усилят. Количествата ще са: в западните райони 10-25 л/кв.м, в централните и източните – 1-5 л/кв.м. В четвъртък ще продължи да вали в югозападната половина от страната, в нови количества от 5-15 л/кв.м. През следващото денонощие ще има още валежи, на места из цялата страна, но ще са по-слаби. Количествата за денонощието ще са до 5-8 л/кв.м, но в планинските райони до 15-20 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 5 до 8 ч. на 6 октомври) нивата на реките във Черноморския и Западнобеломорския басейн са останали без съществена промяна, а в Дунавския и Източнобеломорския басейн повечето от наблюдаваните реки в са се повишили, като по-съществено повишение е отчетено на река Огоста при Мизия – + 27 см. Водните количества на наблюдаваните реки в почти цялата страна са около праговете за ниски и средни води. В долните течения на реките Огоста (Дунавски басейн), Провадийска (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) водните количества са около праговете за високи води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните от НИМХ реки са:
Дунавски басейн: колебания от + 27 см до - 2 см
Черноморски басейн: изменения от + 4 до - 8 см
Източнобеломорски басейн: изменения от + 11 до - 3 см
Западнобеломорски басейн: Водните нива в поречието на Места са останали без изменения, а във водосбора на р. Струма са регистрирани понижения до - 2 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн - днес нивата на реките ще останат без съществена промяна. В резултат на прогнозирани валежи утре се очакват краткотрайни повишения на реките западно от р. Огоста – Тополовец, Арчар, Лом, както и на р. Огоста и р. Искър – в горното и средното им течение. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 7, 8 и 9 октомври ще са около и над средната многогодишна стойност. На 8 и 9 октомври по-значително ще се покачат водните нива на реките във водосборите над яз. Панчарево, р. Блато, р. Искрецка и р. Малък Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества на 7, 8 и 9 октомври ще бъдат около средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 7, 8 и 9 октомври ще бъде под средно многогодишната стойност. Нивото ще остане без съществена промяна.
Черноморски басейн – днес са възможни незначителни повишения на водните нива в горните течения на реките Провадийска и Камчия и по южночерноморските реки.
Източнобеломорски басейн – вследствие на прогнозирани валежи днес и утре са възможни повишения на водните нива в поречията на Тунджа – в горното й течение, Марица – в горното и средното й течение, Арда – в горното и средното й течение. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните им нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества там ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн – в резултат на прогнозирани валежи днес са възможни краткотрайни повишения на речните нива във водосбора на реките Места и Струма.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.
За повече информация: http://hydro.bg/

Прочетена 2387 пъти