Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря05222024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Полицията започна масово да отнема коли за алкохол и наркотици
Четвъртък, 10 Август 2023 12:57

Полицията започна масово да отнема коли за алкохол и наркотици Избрана

Оценете
(1 глас)
Снимка: Илияна Кирилова Снимка: Илияна Кирилова

Юристи: Парадоксално е, че вземат автомобили при дрога в кръвта, но не и при смърт на пътя

Още на втория ден след влизането на поправки в Наказаелния кодекс, които позволяват отнемането на автомобили на хванати с алкохол или наркотиц водачи, полицията се похвали с поредица такива случаи. След като това бе направено в Бургас с тир и кола, то само за часове са отнети поне още 6 автомобила на шофьори във Видин, Враца и Кюстендил.

В първия случай е спрян за проверка автомобил, управляван от 38-годишен мъж. Установено е, че той е шофирал с 2,75 промила алкохол. Колата е иззета и оставена на съхранение в база на МВР, а мъжът е задържан, съобщават от полицията. Малко преди това, на бул. "Панония" във Видин униформени са спрели за проверка автомобил, управляван от 30-годишен мъж. Установено е, че той шофира под въздействиетона бензодиазепини. Колата е била иззета, а той е арестуван.

 

Четири автомобила пък са отнети са чосове след влизането на промените в Кюстендилска област, съобщи началникът на КАТ-Пътна полиция главен инспектор Радослав Боюклийски, цииран от БНР. И четирите случая са предадени на прокуратурата. Буквално в първите минути след влизане на промените в полунощ на 7 август в района на гр. Рила е спрян и установен водач с употреба на алкохол над определените нива. Следващите дни има още три такива случая, съобщи Боюклийскки и добави, че се "действа се съгласно разпорежданията и нормативната уредба".

Втори ден продължават и анализие и критиките на новите норми в НК. "Не е адекватно отнемане на автомобил, когато говорим за различни по тежест деяния. Когато умишлено се причини телесна повреда или смърт, изобщо няма такова отнемане. Ако при непредпазливост се причини смърт или телесна повреда на повече от едно лице, има възможност съдът да отнеме колата, а когато има алкохол или наркотици в кръвта, задължително следва отнемане. Това показва обратна на нормалната човешка логика наказателна репресия", обяви по Нова тв  адвокат Александър Кашъмов.

По думите му стойността на отделните МПС е различна, много по-адекватна санкция е глобата. "Например при произшествие с тир, тъй като не е негов собственик, водачът ще трябва да плати само равностойността му. Това нарушава основни човешки права, защото шофьорът няма как да го плати", посочи той.

Адвокат Силвия Петкова пък смята, че отнемането на автомобили е уредено като форма на наказание, а то не е такова. "Ако беше наказание, щеше да се говори за конфискация. МПС би могло да се квалифицира като предмет на престъплението, като превантивна мярка, за да не се извърши ново престъпление. Отделно това наказание е непропорционално, защото всеки автомобил има различна стойност. Излиза, че водачи, извършили едно и също престъпление, ще носят различна по степен наказателна отговорност. На един шофьор с по-евтин автомобил ще му струва по-евтино отнемането", смята тя.

Според нея кръвните тестове могат да покажат употреба на наркотици седмица назад. "Тоест човек, който шофира, употребил дрога седмица назад, не създава опасност за движението, защото в настоящия момент не е приел наркотици. Не се е качил целенасочено употребил субстанции, както е в други случаи", коментира адвокатът.

 

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/policiyata-zapochna-masovo-da-otnema-koli-za-alkohol-i-narkotici

Прочетена 356 пъти