Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Премахват модулите от изпита след седми клас
Четвъртък, 03 Януари 2019 17:26

Премахват модулите от изпита след седми клас Избрана

Оценете
(1 глас)
Сн. Интернет Сн. Интернет
Изпитът след 7-и клас вече няма да се провежда на два модула - задължителен и по желание, а ще е цялостен, съобщи вчера заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Първата част беше задължителна заради националното външно оценяване, а на втората се отговаряше по желание за кандидатстване в елитна гимназия. 
 
Освен това тази година изпитите след 7-и клас няма да бъдат заедно с държавните зрелостни изпити, каза още заместник-министърът. На 17 юни ще бъде изпитът по БЕЛ, на 19 юни - по математика, а на 21 юни – външно оценяване по чужд език, който е по желание.
 
От тази година на външно оценяване могат да се явят ученици от чужбина. Те трябва да подадат заявление в регионалните управления на образованиетоо 10 януари.
 
Има нов автор изпита по български език и литература. Това е Добри Чинтулов, уточни Таня Михайлова.
 
Задачата за създаване на текст отново ще бъде преразказ. Ще има 18 задачи с отговор по избор, 6 - със свободен, и една задача, която е теза.
 
По метематика задачите ще са 25. 17 от тях ще са със структуриран отговор, 5 - със свободен отговор, който не изисква пълното решение, и 3 задачи, за които пълното решение ще е задължително.
 
Изпитът ще се състои в рамките на 150 минути. Максималният брой точки е 100.
 
Източник/ manager.bg
Прочетена 2025 пъти