Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед03032024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Средно с 30% по-висок данък ще бъдат облагани старите автомобили
Четвъртък, 18 Октомври 2018 12:23

Средно с 30% по-висок данък ще бъдат облагани старите автомобили Избрана

Оценете
(1 глас)

Старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък с въвеждането на имуществен и екологичен компонент. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане бяха приети на първо четене от парламента.

Средно с 30% ще се повиши данъкът на колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3. Това засяга над 2 милиона автомобили. За по-мощните коли налогът остава по-висок, но в сравнение с досегашния ще има намаление около 10-20% на най-екологичните автомобили от категория ЕВРО 6.

Председателят на Комисията по финанси Менда Стоянова посочи, че стъпката ще е умерена и данъкът ще скочи само с 30 процента.

"Мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това, и дали ще продължим да се превръщаме във втора употреба пазар".

От БСП упрекнаха управляващите, че промяната отново ще удари най-бедните. Депутатът Иван Иванов коментира.

"Подложихме на още едно изпитание най-уязвимите социални слоеве в държавата - именно тези български граждани, които карат автомобили над 15 години. Това е масата от българските граждани. Колко български граждани могат да си позволят да си купят нов екологичен автомобил, та да ползват тези отстъпки, които днес предвидихте да се правят?"

Поправките бяха приети във вторник от парламентарната бюджетна комисия. Синдикати и работодатели също одобриха промените.

В дневния ред на парламента днес е и второ четене на изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници.

 

Източник/ БНР

Прочетена 1997 пъти