Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12062023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Стартовата заплата за учители става 920 лева
Понеделник, 11 Юни 2018 12:48

Стартовата заплата за учители става 920 лева Избрана

Оценете
(1 глас)
Минималната стартова заплата за млад учител ще бъде увеличена от 760 на 920 лв. от 1 януари 2019 г. Това е един от параметрите на новия колективен трудов договор между МОН и училищните синдикати, който е подписан днес.
 
Увеличение на заплатите ще има и при старши учителите и възпитатели, които вече ще получават не по-малко от 955 лв. Базовата заплата за главен учител става 1005 лв.
 
По план новите условия на труд ще влязат в сила от началото на следващата година, но от МОН заявяват, че "при добро изпълнение на бюджета е възможно то да стане факт от месец септември 2018 г.".
 
Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова казва, че са предвидени още промени за "по-точно регламентиране на правата и задълженията на ученици и родители.
 
"Предвидено е родителите, при записването на учениците, да се запознават с всички нормативни изисквания, а това да се уверява с техния подпис. След това те са длъжни да спазват изискванията на съответното училище. Предвидена е и съвместна работа по осъществяване на Стратегията за възпитателната дейност. Училището никога не е бягало от втората функция, която изпълнява, а именно възпитателната работа", казва Михайлова.
 
Прочетена 2797 пъти