Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Тази неделя преминаваме към лятно часово време. Местим стрелките с час напред
Сряда, 27 Март 2019 11:33

Тази неделя преминаваме към лятно часово време. Местим стрелките с час напред Избрана

Оценете
(1 глас)
Сн. Интернет Сн. Интернет
Тази неделя (31 март) - в 3:00 часа през нощта, местим стрелките на часовника с 1 час напред (4:00 ч.), по стар български и европейски обичай. Така преминаваме към лятното часово време. 
 
Лятното часово време е въведено за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина в редица страни в началото на миналия век. У нас започваме да местим стрелките на 1 април 1979 г. в края на месец март.
 
През последните години редица държави започнаха да се отказват от сезонната смяна на часовете. На зимно часово време остават част от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Египет, Азербайджан, Русия и части от Украйна. Само на лятно часово време пък са Аржентина, Беларус, Чили, Турция и Севернокипърската турска република, също така Сингапур, Узбекистан и част от Малайзия. 
 
Сегашните разпоредби на ЕС изискваха от страните да се съобразяват с лятното часово време и да преместват часовниците си един час напред в последната неделя на месец март и един час назад в последната неделя на октомври.
 
Тази практика за пръв път се появява през Първата световна война като целта е да се спести енергия като се удължи светлата част на вечерите през лятото.
 
От миналата година в Европейския парламент се водят дебати за прекратяване на смяната на сезонното часово време, заради съмнения относно икономическите ползи и заради вредите за човешкото здраве. В допитване, в което са участвали под 1% от гражданите на ЕС, 84% са поискали прекратяване на часовата смяна.
 
Предложението за прекратяване на практиката дойде през септември след като допитване в ЕС показа, че голяма част от гласувалите 4,6 милиона души са против смяната на времето. Критици на предложението обаче посочват, че 70 процента от гласувалите всъщност са германци.
 
На 26.03.2019 г., Европейският парламент подкрепи предложението за прекратяване на смяната, което да стане от март 2021 г. за държавите в ЕС, които изберат да запазят постоянно "лятно" часово време, а онези, които предпочитат астрономическото (зимното), да прекратят промените от октомври същата година.
 
До 1 април догодина държавите в ЕС трябва да съобщят на Европейската комисия в кой часови пояс избират да бъдат занапред. Предвижда се дотогава да приключи съгласуването между съседните държави, обявили предварително, че желаят да останат в един и същи часови пояс.
 
Идеята да се сложи край на въртенето на стрелките на часовника два пъти годишно беше подкрепена от 410 депутати от ЕП. Други 192-ма гласуваха "против". Този вот не е крайно решение по въпроса. Вместо това той е основа за дискусиите със страните-членки на Европейския съюз, след които ще бъде изготвен финалният закон, съобщава Reuters.
Прочетена 1917 пъти