Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Ученик от МГ в Пловдив накара електронните учебници да говорят
Събота, 13 Ноември 2021 14:46

Ученик от МГ в Пловдив накара електронните учебници да говорят Избрана

Оценете
(1 глас)

Източник: marica.bg

16-годишният Радостин Чолаков разработи иновативен софтуер, чрез който глас чете урока на хлапетата до четвърти клас

Десетокласник от Математическата гимназия накара електронните учебници да проговорят. Радостин Чолаков е разработил софтуера, чрез който компютърен глас чете урока на ученици от 1. до 4. клас, ако те се затруднят с това.

Първите „говорещи“ електронни учебници вече са достъпни и са по български език и литература, математика, родинознание, околен свят, човекът и природата, човекът и обществото и са част от дигиталната платформа е - просвета 2.0, съобщиха от издателството.

Текстовете на уроците и задачите са озвучени с подходящо темпо и дикция. Така най-малките ученици ще търсят по-рядко помощ от родителите си по време на обучението от разстояние в електронна среда. „Искаме да е лесно на децата, а и на техните семейства. Затова голяма част от електронните ни учебници за начален етап вече разполагат с т.нар. компютърен прочит. Ако вашето дете е в 1. клас и се затруднява да разчете условието на задачата, учебникът ще му го прочете сам и това става, като се натисне един бутон“, обясняват от издателството.

Иновативният софтуер е дело на 16-годишния Радостин Чолаков, който се занимава с програмиране вече 6 г. и вече има зад гърба си множество отличия, спечелени състезания и успешни проекти. От издателството го предизвикали да създаде улеснението във време, когато пак се налага дистанционно обучение, онлайн часовете са съкратени с цел да не се стои дълго пред екрана и децата нямат достатъчно време. Благодарение на създадения от него софтуер новата функция е в помощ не само на първокласниците, но и на учениците от 2., 3. и 4. клас, които четат по-бавно.

Озвучените страници на учебника са изключително подходящи и достъпни също за деца с увредено зрение.

Достъпът до платформата в момента е платен. Закупилите абонамент до 18 ноември ще могат да я използват без заплащане в продължение на 30-дневен тестов период.

На Панаира на книгата във Франкфурт платформата е-просвета получи голямо международно признание - тя спечели специалната награда на журитo в конкурса „Най-добър учебен материал в Европа“ (BELMA) за 2021 г.

Той е роден в родопското село Барутин, сам се научава да програмира с онлайн уроци и клипове, така усвоява и английски. Още е в детската градина, когато майка му остава без работа, застоява се вкъщи и започва да го учи на буквите и цифрите. На 5 г. синът й вече чете свободно и решава задачи със скоби до 1000. По програмирането се запалва във втори клас. Докато съпругът на леля му работи на лаптопа, Радо се заглежда в екрана.

Мъжът предлага да му покаже някои простички неща. Оттогава Радостин не може да спре. На 10 г. вече е автор на приложение за игра на шах на мобилен телефон, за което получава признание от световния гигант „Гугъл“. През 2019 г. започва работа по мобилното приложение за продуктивност AnyGoal - нещо като дигитален бележник, който следи справянето с различни задачи и по-късно прераства в мини социална мрежа.

„Сам съм си изградил методи на обучение, защото нямах избор. Онлайн обучението днес е възможно благодарение на технологиите. Ако пандемията се беше случила преди 10 г., резултатите щяха да са други. Иска ми се, когато свърши, да извлечем всички ползи от онлайн обучението, а където куца - да го поправим“, казва Радостин.

Преди месец той получи и награда „Джон Атанасов“. На Националната олимпиада по информационни технологии през тази година Радостин спечели първо място в категория „Разпределени уеб приложения“ със своя проект „АзБуки.ML“. Създаденият от него изкуствен интелект реши задачите от матурата по български език и литература със 78% точност.

През февруари ученикът грабна и статуетка от “Българските ИТ Оскари” на Българската асоциация по информационни технологии. Той взе отличието в Младежката категория, отново за платформата АзБуки.ML. Идеята е тя да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в различни сфери в онлайн бизнеса. Платформата представлява съвкупност от програми, които анализират речта както на граматично равнище, така и смислово, за да извличат полезна информация. „От нас самите зависи какви технологии ще развием за езика си, за страната си и за останалия свят“, вярва Радо.

Мечтата му е да направи своя компания за програмиране.

 

 

 

 

 

 

 

Прочетена 854 пъти