Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество УМБАЛ „Свети Георги” спечели проект за семейно планиране и репродуктивно здраве по норвежка програма
Вторник, 24 Ноември 2015 08:41

УМБАЛ „Свети Георги” спечели проект за семейно планиране и репродуктивно здраве по норвежка програма Избрана

Оценете
(0 гласа)

Проект „Създаване на център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години” по Програма „Инициативи за обществено здраве“ спечели УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Това съобщи на начална пресконференция днес г-н Момчил Мавров – заместник-директор по административните и икономически въпроси на лечебното заведение.

Статистиката, съобщена на пресконференцията показва, че през 2014 година 836 непълнолетни момичета са станали майки, като 24 от тях са под 14-годишна възраст. Един от основните медико-социални проблеми в България е това, че "Деца раждат деца!", подчертаха от Университетската болница в Пловдив. Наблюдава се тенденция към нарастване на честотата, както на абортите, така и на ражданията сред юношите. Това от своя страна води до зачестяване на случаите на недоносени деца с вродени аномалии. В същото време в България около 15-20% от двойките са с репродуктивни проблеми, като една от основните причини за това са полово-предаваните заболявания.

Чрез реализирането на проекта ще се създаде специализиран център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве, както и за превенция на сексуално-трансмисивните заболявания при деца и юноши от 10 до 19-годишна възраст с акцент върху уязвимите групи и ромското население. Той ще осъществява дейността си на територията на Клиниката по Акушерство и гинекология в База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, на адрес бул. „Пещерско шосе“ 66, ет. 3. Сред основните предвидени дейности на центъра са изследване на млади хора за сексуално-предавани инфекции, предоставяне на медицински и психологични консултации, провеждане на мероприятия със здравно-образователна цел.                                                                   

Целите на проекта са да се подобри достъпа до и качеството на медицинските и психологични грижи за сексуално и репродуктивно здраве на юноши на възраст от 10 до 19 години; да се повиши достъпа до медицинска информация по проблемите на сексуалното и репродуктивното здраве и да се осигури превенция на уязвимите групи от сексуално-предавани инфекции. Целевите групи обхващат деца и млади хора на възраст между 10 и 19 години, деца и млади хора, живеещи в малки и отделечени места, семействата, медицинските специалисти и обществото.


За дейността на Центъра е предвидено да се използват 2 акушеро-гинекологични кабинета, 4 болнични стаи и конферентна зала, които ще бъдат напълно обзаведени и реновирани в рамките на проекта. Ангажирани са висококвалифицирани специалисти, служители на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, сред които четирима лекари акушер-гинеколози - доц. д-р Екатерина Учикова, доц. д-р Елена Димитракова, д-р Мария Василева и д-р Георги Амалиев, три акушерки - Дора Мрянова, Милена Сандева и Петя Запрянова, и един психолог - Златина Милчева.

Очакваните резултати от дейността на центъра са повишаване на здравната и сексуална култура на целевите групи, предпазване от нежелана бременност и възможност за планиране на зачатието, намаляване на честотата на абортите и ражданията в детско-юношеска възраст, превенция на сексуално-трансмисивните инфекции и намаляване на честотата на репродуктивните неуспехи, по-прецизна диагностика на заболяванията, водещи до репродуктивни проблеми, както и навременно диагностициране и предписване на подходящо лечение на заболяванията през пубертетно-юношеските години, което ще доведе до правилно развитие на индивида и формиране на сексуалното му поведение.

Проект БГ 07-75 „Създаване на център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години”, по програма BG 07 „Инициативи за обществено здраве“ се осъществява с финансовата подкрепа на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. Той е на обща стойност 357 282,93 лева, от които 100% са безвъзмездна финансова помощ. Повече информация за дейностите по проекта можете да намерите на сайта на УМБАЛ „Свети Георги“: www.unihosp.com

Прочетена 2586 пъти