Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество В армията не достигат над 5500 офицери, сержанти и войници
Петък, 12 Октомври 2018 18:45

В армията не достигат над 5500 офицери, сержанти и войници Избрана

Оценете
(1 глас)
В Българската армия не достигат над 5500 офицери, сержанти и войници. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов във Велико Търново, цитиран от БНР.
 
Министърът присъства на тържественото полагане на военната клетва от 155 курсанти от Висшето военно училище в града.
 
По думите му една от възможните мерки за справяне с този проблем е да се увеличи приема на курсанти във военните училища. Той също така отново заяви, че заплатите в армията ще бъдат повишени тази и следващата година с по 10%.
 
Каракачанов беше категоричен също така, че армията ни е боеспособна, защото хората, които служат в нея, отдават всичко от себе си.
 
"В края на краищата въпросът е преди всичко за духа на тези хора. Следващата година още 10% увеличение на заплатите", заяви министърът.
 
Каракачанов уточни, че благодарение на медиите и на обществото се води дебат за връщането на задължителната военна служба. Той обясни, че социологическите проучвания и обсъжданията, които се правят в различни места на България, са преобладаващо "За" връщането на наборната военна служба.
 
"Това, по което ние работим е Законопроект за доброволната военна служба, тъй като това е написано в програмата за управление. Аз мисля, че като въведем доброволната военна служба, ако има ефект от нея, останалите политически партии в българския парламент лесно ще се съгласят и ще ги убедим, че връщането на наборната военна служба е задължително по много причини.
 
"Първата причина е необходимостта на българската национална отбрана по отношение на подготовката младите хора, за да могат да изпълняват своите задължения. В Конституцията е записано ясно, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг и чест на всеки български гражданин. Как да защитават младите хора Отечеството си като нямат никаква подготовка и не знаят как се хваща автомат?", коментира военният министър.
 
"Другата причина е, че наборната военна служба има и възпитателен характер, защото за 6 или 9 месеца в казармата един млад мъж или една млада девойка научават неща, които са полезни в по-нататъшния им живот. Така, че това е отворен дебат. Аз съм вносител на Закона за доброволна служба и искам да кажа, че за него съм се консултирал именно с преподаватели от НВУ "Васил Левски". Преди 3 години, когато го предложих, нямаше съгласие в Парламента, имаше колебания, имаше против, имаше изказвания, че не е сега времето, защото сме в НАТО, но в НАТО вече започнаха да връщат наборната военна служба. Върната е дори в страни като Швеция, Норвегия, Финландия, които не виждам от какво са застрашени, освен от северните мечки", каза министър Каракачанов.
 
"Това, за което отдавна настояваме е да се възстанови едно пълноценно военно обучение в училище, за да може един млад човек, които реши да кандидатства, да знае точно къде отива и да няма такъв отлив още през първата година. Както виждате, пълним главите на децата с какви ли не глупости. Много е добре да знаят за английската, за американската, за френската революция, но като не знаят за Априлското въстание какво да очакваме от тях", обясни Красимир Каракачанов.
Прочетена 1816 пъти