Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Ваучерите за храна за 2022 г. са с разширен обхват и необлагаем размер на разходи
Понеделник, 04 Април 2022 20:53

Ваучерите за храна за 2022 г. са с разширен обхват и необлагаем размер на разходи Избрана

Оценете
(3 гласа)

Ваучерите за храна за 2022 г. са с разширен обхват и необлагаем размер на разходи

Те ще могат да се използват за плащане на битови нужди, а необлагаемият размер става 200 лв. месечно. 


На 4 март 2022 г.,в „Държавен вестник“, бр. 18 беше обнародван Законът за държавния бюджет на Република България за 2022 г.. От EY България уточняват, че с него се въвеждат промени по отношение на ваучерите за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане, както следва:

• На първо място, разширява се обхватът на т.нар. „ваучери за храна“, като те ще могат да се използват и за заплащане на битови нужди, електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата и на филмови прожекции съгласно Закона за филмовата индустрия.

• Освен това, данъчно необлагаемият размер на социалните разходи за ваучери за храна за 2022 г. се увеличава от 80 лв. на 200 лв. месечно. Данъчната основа за целите на определяне на данъка върху разходите за календарния месец е превишението на тези разходи над 200 лв., в това число размера на вече предоставените ваучери за храна за всеки от месеците, за които се отнасят за всяко наето лице. Когато не са изпълнени условията за освобождаване от данък по ЗКПО, данъчната основа за определяне на данъка върху разходите е целият размер на начислените разходи за календарния месец. 

Прочетена 1832 пъти