Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт11282023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Вече се знае колко ще струва ваксината срещу Covid-19 в страните от ЕС
Сряда, 21 Октомври 2020 09:56

Вече се знае колко ще струва ваксината срещу Covid-19 в страните от ЕС Избрана

Оценете
(2 гласа)

По 1,78 евро ще струва на всяка страна от Европейския съюз една доза от ваксините срещу коронавирус, договорени от Европейската комисия с фирмата AstraZeneca, пипе Дарик.

Общата цена на дозата е 2,90 евро, като 1,12 евро от нея се покрива от Европейската комисия, останалите 1,78 евро – от всяка от страните членки. Една ваксинация ще се извършва с 2 дози.

Чуйте разказа на българката, върху която изпитват ваксина срещу Covid-19 (видео)

Испанският министерски съвет вече упълномощи предварителната покупка на ваксините – общо 31 555 469 дози, като в страната се надяват 3,1 милиона от тях да пристигнат още през декември, ако препаратът на фирмата издържи всички проверки за сигурност.

В момента вървят тестовете от трета последна фаза. Всяка ваксина на AstraZeneca е с двойна доза, крайният срок за тяхната доставка е юни 2021 г., като в Испания тези 31,5 млн. бройки ще стигнат за имунизирането на 15 милиона души.

Договорът, сключен от Европейската комисия с фирмата за доставка на 300 милиона дози за страните членки на стойност от 870 милиона евро, бе капариран с преведени от ЕК 336 млн. евро за компанията.

Спряха тестовете на ваксината срещу коронавирус на Оксфорд и AstraZeneca

Европейската комисия (ЕК) има сключени още 2 договора за доставки на ваксини за страните от ЕС с фирмите Sanofi (за 300 млн. дози) и с Johnson&Johnson (за 200 млн. дози).

Към момента се водят преговори за сключване на подобни контракти с други производители на ваксини против коронавируса – CureVac, Moderna, BioNTech/Pfizer.

Приоритетно ваксиниране в страните от ЕС ще получат медицинските служители, жителите над 60-годишна възраст, рисковите пациенти, важни групи от обществото извън здравния сектор, работещи, чиято професия не позволява социално дистанциране и уязвими социално слаби и други рискови групи от населението.
 

Източник: Дарик

Прочетена 848 пъти