Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон04222024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Внимание, шофьори: КАТ ще проверява за колани, скорост и употреба на алкохол
Петък, 19 Април 2019 14:23

Внимание, шофьори: КАТ ще проверява за колани, скорост и употреба на алкохол Избрана

Оценете
(1 глас)
Сн. Интернет Сн. Интернет

Започват засилени проверки на КАТ на пътя.

 

От днес до 24 април Пътна полиция ще осъществява засилен контрол на водачите на моторни превозни средства за употреба на алкохол, правоспособност и използването на обезопасителни средства.

 

Специален акцент ще бъде поставен към водачите на мотоциклети. При тях ще се следи за правоспособност, използването на обезопасителни средства от самите водачи и спътниците им и правилното поставяне на регистрационни табели. Според изискванията, регистрационните табели на мотоциклетите се поставят само отзад, но така че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. Освен това при закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера.

 

При проверките на другите моторни превозни средства специално внимание ще се обръща и на правилното използване на обезопасителни средства при превоз на децата.

От МВР напомнят, че най-безопасният начин за превоз на деца в автомобил е специалната детска седалка, предназначена за теглото и размерите на даденото дете. В момента българското законодателство задължава родителите да поставят в автомобила специална седалка, в която да превозват децата си. (член 137б - чл. 137д от Закона за движението по пътищата)

Новородените и децата до 1 г. трябва да пътуват в седалки, които в автомобила са поставени с лице обратно на посоката на движение. Този вид седалки може да се постави както на задната, така и на предната седалка на автомобила. Когато в автомобила са инсталирани предпазни въздушни възглавници (airbag), трябва да се консултирате с ръководството за употреба на автомобила или с търговеца на автомобила относно специални предпазни мерки при използване едновременно на поставени обратно на посоката на движението детски седалки и въздушни възглавници.

Децата между 1 и 4 години трябва да пътуват в седалки, които са снабдени със специални ремъци. Тези ремъци опасват здраво детето. За безопасното прикрепяне на детската седалка към задната седалка на автомобила се използват фабрично инсталираните колани на автомобила.

След 4-годиша възраст докато детето достигне височина от 1,50 м., то трябва да ползва фабрично инсталираните предпазни колани на автомобила заедно със специална повдигаща седалка. Причината за това е, че предпазните колани са проектирани за хора, по-високи от 1,50 м. Ако детето е по-ниско и не ползва повдигаща седалка, самият колан може да нарани детето Ви.

Успоредно с това ще има и засилени проверки за спазването на скоростните режими.

Прочетена 2135 пъти