Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт06252024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Забраняват искането на ЕГН и снимането на лични карти
Понеделник, 30 Април 2018 22:41

Забраняват искането на ЕГН и снимането на лични карти Избрана

Оценете
(1 глас)

Чиновници и фирми вече няма да имат право да искат от гражданите да си казват ЕГН-то, за да ползват услугите им. Родителите ще трябва да попълват данни в интернет на децата си до 14-годишна възраст. 

Изключението е, ако специален закон предвижда предоставяне на ЕГН - примерно при издаване на фактура. Това е предвидено в промяна на Закона за защита на личните данни. Тя е предложена от Комисията за защита на личните данни, а вносител на текстовете ще е премиерът Бойко Борисов, съобщи "24 часа".

Поправките са публикувани за обществено обсъждане и повечето от тях се правят, за да отговори българският закон на изискванията на новия европейски регламент за личните данни GDPR, който влиза в сила от 25 май.

Българският закон само уточнява европейския регламент и вероятно ще влезе в сила доста след него. Но изискванията на регламента ще важат автоматично от 25 май, обясниха юристи. Работодателите вече няма да имат право да снимат лични карти, шофьорски книжки и всякакви други лични документи.

Изключение отново може да се прави, ако в закон е записано друго. Ограничението за снимане на лични документи ще важи и за всички останали фирми и администрации. Работодателите освен това не могат да пазят по-дълго от 3 месеца документите на кандидатствали за работа при тях, пише 24 часа. 

Интернет компаниите няма да имат право да ползват личните данни на деца, предвижда още законопроектът. Единственият начин да се ползват данните на човек до 14-годишна възраст, е те да са предоставени от негов родител. Българският закон уточнява и някои от моментите в европейския регламент, които най-силно тревожеха бизнеса.

Така например глобите според нашето законодателство няма да са само максималните - от 20 млн. евро, или 4% от оборота на компанията. Вместо това Комисията за защита на личните данни ще определя размера на санкцията - от 10 хил. лв. до левовата равностойност на 20 млн. евро. Второто облекчение за бизнеса ще е, че специален служител за защита на данните ще трябва да назначат само компаниите, които обработват лични данни на над 10 000 души В еврорегламента това задължение е за всички с над над 250 служители.

В нашия закон се премахва определението за лични данни, вместо това ще се ползват дефинициите от регламента. Те включват и имейл адрес, IP адрес и пр. Членовете на комисията ще получават и по-високи заплати. Досега възнагражденията им зависеха от средната заплата в публичния сектор. Вече председателят ще взема 90% от заплатата на шефа на НС, а членовете ѝ - 80 на сто от неговата заплата.

Прочетена 2751 пъти