Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Закон за маслодайната роза ще регламентира дейността на сектора
Четвъртък, 11 Април 2019 15:58

Закон за маслодайната роза ще регламентира дейността на сектора Избрана

Оценете
(1 глас)

На 10.04.2019г., правителството одобри Проект на Закон за маслодайната роза. Целта е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло, съобщиха от пресцентърът на МС. До този момент не съществува правна рамка, с която да се регулира производството и преработването на рози. 

Земеделските стопани ще отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал. Ще се регламентират взаимоотношенията между производители и преработватели, чрез сключването на договори за изкупуване на цвят от маслодайна роза.

Приемането на закона се налага поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения от маслодайна роза с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят, се казва в съобщението.

През 2018 г., свръхпроизводството доведе до ниски изкупни цени, напрежение и протести в сектора. В отговор агроминистерството подготви законодателството за маслодайната роза.

Прочетена 1966 пъти