Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Започнаха проверките за безопасността на коледните стоки
Четвъртък, 23 Ноември 2017 20:05

Започнаха проверките за безопасността на коледните стоки Избрана

Оценете
(1 глас)
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съвместно с Комисията за защита на потребителите стартираха националната кампанийна проверка „Безопасна Коледа“ 2017. Тя стартира от началото на тази седмица и е под егидата на Министерството на икономиката. Инициативата се провежда ежегодно, като има за цел фиктивното и ефикасното подпомагане на потребителите за осигуряване и гарантиране на безопасното протичане на Коледните и Новогодишни празници. Двете институции следят за безопасното разпространение в търговската мрежа на играчки, задвижвани с батерии, електрически светлинни гирлянди,  пиротехнически изделия и др.
 
Тази година „Безопасна Коледа“ 2017 стартира в търговските обекти в големите областни градове, където са съсредоточени най-масовите потребителски потоци преди предстоящите празници. По време на проверките, инспекторите на ДАМТН следят с повишено внимание за наличието на: маркировка за съответствие; инструкция за употреба; наименование и адрес на икономическия оператор, формални и видими несъответствия при продуктите, които могат да се установят по време на проверката; наличие на специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната им употреба.
 
Магазините предлагат стотици варианти за светеща коледна украса. Можем да разчитаме и на себе си при подбора на светещите гирлянди, като на първо място трябва да внимаваме дали има инструкция на български език.
 
 
За къде е предназначен продуктът показва и знакът къщичка със стрелка навън или навътре, който се поставя на кутията.
 
Ако купувате гирлянди за външна употреба трябва да внимавате дали кабелът има специална изолация и дали връзките са капсуловани, така че да не може да прониква влага и прах.
 
 
За констатираните несъответствия на всички проверени, по време на кампанията, играчки, електрически продукти за коледна украса и пиротехнически изделия, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите ще предприемат законосъобразни действия.
 
По време на „Безопасна Коледа“ 2016 инспекторите на агенцията са извършили проверки на над 1 280 различни продукти, като за 298 от тях е установено, че не отговарят на изискванията. ДАМТН е съставила 111 броя Акта за установяване на административни нарушения на обща стойност 55 000 лв. Сред най-честите нарушения, които инспекторите на агенцията са констатирали са били: липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на декларация за съответствие, за продуктите, при които тя задължително трябва да ги придружава; липса на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; липса на информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор, което е важно, което позволява да се проследи произхода на продукта.
 
Прочетена 2097 пъти