Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет05232024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Здравното министерство призовава за спешна ваксинация срещу дребна шарка
Петък, 05 Януари 2018 16:27

Здравното министерство призовава за спешна ваксинация срещу дребна шарка Избрана

Оценете
(1 глас)
Министерството на здравеопазването призовава за спешна ваксинация срещу дребна шарка. Броят на заболелите от морбили в съседна Гърция нараства, а с него и опасността за пренасяне на болестта в България.
 
От здравното министерство напомнят, че единствено имунизацията може да ограничи разпространението на болестта.
 
Призивът им е всички родилите при наличие на пропуски в имунизационния календар на децата им да се обърнат незабавно към личните си лекари.
 
Към момента рискът от епидемия от морбили в България все още остава нисък.
 
Справка на Радио „Фокус“ – Пловдив сочи, че на сайта на Регионалната здравна инспекция двойно се е увеличил броят на болните от варицела и чревни инфекции на територията на Пловдивска област. За периода от 28-ми декември до 3-ти януари случаите на варицела са общо 129, 61 от които на територията на град Пловдив. През миналия отчетен период болните са били 72, 34 от които в областта.
Увеличение се отчита и при засегнатите от чревни инфекции. Регистрираните случаи са 63 срещу 32 през предходния отчетен период.
Броят на болните от скарлатина е намалял от 24 до 21 през последната седмица. Намаление се отчита и при случаите на вирусен хепатит- от 28 през миналата те са достигнали до 16 през тази седмица. 44 на 10 000 души е заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Пловдив и областта, сочат последните данни от 31 декември.
 
Прочетена 2625 пъти