Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика "Алфа Рисърч": БСП първа сила, 20% не са политически представени
Неделя, 01 Септември 2013 15:06

"Алфа Рисърч": БСП първа сила, 20% не са политически представени Избрана

Оценете
(0 гласа)
Ако изборите бяха днес, БСП ще бъде първа политическа сила, изпреварвайки ГЕРБ. Това показват изчисленията за обществените нагласи в навечерието на първите сто дни на кабинета "Орешарски", сочи изследване на "Алфа Рисърч".
 
Междувременно подкрепата за правителството и премиера остава на нивото, от което стартира, респективно - 23% и 29%. Двоен е ръстът на отрицателните оценки за дейността им, анализират от агенцията.
 
В началото на есента БСП има лек електорален превес 18.4% над ГЕРБ с 15.6% подкрепа. Най-значимият резултат за БСП от двата месеца протести и контрапротести е консолидирането на нейния електорат – ефект, който обичайно се регистрира, когато избирателите й се усещат атакувани, отбелязват от "Алфа рисърч". В същото време симпатизантите на ГЕРБ, обратно на левицата, са по-демобилизирани.
 
Реформаторският блок привлича подкрепата на 7.6% от общия брой избиратели. Предизвикателство пред него остава запазването на мотивацията за гласуване сред десните привърженици, ако изборите бъдат отложени прекалено напред във времето.
 
ДПС поддържа традиционните си позиции – 5.8% от пълнолетните жители на страната, които се отличават с висока мобилизация за участие в евентуални избори и с изключително силна идентификация с кабинета "Орешарски". В нишата на националистическия вот Атака губи подкрепа, спадайки до 1.5% и отлив на симпатизанти към НФСБ 3.1%.
 
Непредставените
 
Висок остава делът на "търсещите" избиратели - около 20% не разпознават в нито една от съществуващите партии алтернатива на статуквото. Най-младите и високо образованите търсят алтернатива в евентуална партия на протестиращите, а родителите им – в друга, различна от управлявалите досега формации. Парламентарните партии са достатъчно инертни, новосъздаващият се Реформаторски блок – недостатъчно популярен, за да се правят прогнози кой ще успее да привлече този колебаещ се вот. Възможно е това да бъдат както някои от сега съществуващите партии, така и напълно нови субекти.
 
Предвид характера на политическата криза на 2013 обаче, бъдещите електорални нагласи до голяма степен ще зависят от това кой ще излезе морален победител от настоящите протести и контрапротести, отбелязват от "Алфа рисърч".
 
 
Още на btvnews.bg
Прочетена 1768 пъти