Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет09292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика „Атака” поиска териториите в Сърбия и Македония, населени с българи, да бъдат върнати на България
Сряда, 27 Ноември 2013 11:02

„Атака” поиска териториите в Сърбия и Македония, населени с българи, да бъдат върнати на България Избрана

Оценете
(0 гласа)
Териториите в Сърбия и БЮР Македония, населени с българи, да бъдат върнати на България. Това поиска Парламентарната група на „Атака” в декларация, прочетена от пленарната трибуна в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В декларацията се посочва, че през 1919 г. е подписан един унизителен за страната ни договор – Ньойския договор, по силата на който много българи остават извън страната. 
„Сърбия и БЮР Македония не могат да се считат за правоприемници на Сърбо-хърватско-словенската държава. Сърбия не беше приета за правоприемник на Югославия от ООН и от международната общност, а БЮР Македония дори не е призната под конституционното си име. Следователно ньойския диктат няма сила спрямо Сърбия и БЮР Македония и е недействителен по отношение на Западните покрайнини и Струмица, поради изчезването на държавата, с която е бил сключен. Земите откъснати от България по този договор, трябва да се върнат в нейна територия. Ньойският диктат не е легитимиран в Българкската държава, както изиска Търновксата Конституция – с ратификация от Велико Народно събрание. Такава не е имало никога”, се посочва в декларацията. 
„Атака” смята, че въпросът трябва да бъде уреден преди започване на преговори със Сърбия за членство в ЕС и преди приемането на БЮР Македония в ЕС. 
Екатерина ПАНОВА 
Прочетена 2103 пъти