Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет12012023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика БСП депутати: Бюджет 2014 подпомага регионите и образованието, субсидира земеделието
Понеделник, 25 Ноември 2013 16:04

БСП депутати: Бюджет 2014 подпомага регионите и образованието, субсидира земеделието Избрана

Оценете
(1 глас)
Правителството ще подпомага развитието на икономиката в регионите чрез 500 милиона лева, обяви на пресконференция в Пловдив народният представител Калин Милчева. Общините ще могат да кандидатстват с проекти, които носят добавена стойност, създават работни места и допринасят за устойчивия растеж, поясни пловдивският депутат. Той посочи, че риоритетна подкрепа чрез бюджета получават земеделските стопани. 178 милиона лева са националните доплащания според финансовата рамка за 2014. Директните плащания са в размер на 1 292 500 лева, а за пазарни мерки са предвидени близо 90 млн.лв. Земеделските стопани могат да бъдат спокойни за субсидиите си, посочи Милчев. Важен акцент във финансовата политика за следващата година са допълнителните средства в образованието, научната дейност и иновациите. Според Калин Милчев именно чрез тях България може да излезе от ризата и да се върне на пътя на растежа. Той обясни, че изпълнението на проект Транзитни пътища- V, финансиран от ЕИБ, продължава и за него в бюджет 2014 са разчетени инвестиционни разходи в размер на 128.7 мнл.лв. В този проект попадат шосета като Пловдив-Асеновград и затова е важно държавата да осигури средства за съфинансиране, поясни Петър Мутафчиев. Той се надява, че в настоящия мандат пътят ще бъде направен.
Между първо и второ четене на проектозакона за бюджет 2014 ще настъпят няколко промени, свързани с образованието и здравеопазването. 21 милиона лева отиват за повишаване качеството на образование във висшите учебни заведения. Останалите поправки касаят постигнатите договорки с БЛС и НЗОК – 29 млн.лв се насочват към МЗ за ваксини и още 10 мил.лв за дентална дейност. Най-важното е, че парите от здравни вноски ще се харчат само за здраве, каза Калин Милчев. Колегата му Петър Мутафчиев обяви, че след приемането на бюджета, ПГ на КБ започва работа по заявените приоритети, свързани с антимонополно законодателство и изборния кодекс.
 
Пресцентър на БСП - Пловдив
Прочетена 1831 пъти