Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика „Екзакта Рисърч Груп”: 36% от българите смятат, че по време на втория си мандат Бойко Борисов управлява страната по-добре в сравнение с предходния
Вторник, 21 Април 2015 18:21

„Екзакта Рисърч Груп”: 36% от българите смятат, че по време на втория си мандат Бойко Борисов управлява страната по-добре в сравнение с предходния Избрана

Оценете
(0 гласа)

36% от българите са на мнение, че през първите месеци на втория си мандат Бойко Борисов управлява страната по-добре в сравнение с първия му мандат като премиер. Това сочат данните на електоралните нагласи от национално представително проучване на пълнолетните българи, проведено в цялата страна между 1 и 9 април, 2015 г от „Екзакта Рисърч Груп”. В рамките на проучването са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 88 населени места. Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на „Exacta Research Group”. Според резултатите от общественото мнение за работата на правителството и за министрите от кабинета 21% от българите считат, че сега Борисов управлява по-зле отколкото през първия си мандат на този пост. 43% от всички интервюирани посочват, че не могат да преценят кое е по-доброто управление на премиера Борисов. Вторият управленски мандат на Борисов се възприема като по-успешен от първия от избирателите на ГЕРБ и на коалиционните партньори. Не така стоят нещата, когато става дума за мнението на политически изкушените избиратели на опозиционните партии. Привържениците на БСП и на Атака са убедени, че този мандат на Борисов като премиер е по-слаб от първия. Негативните оценки за работата на настоящото правителство продължават да бъдат повече от позитивните (54% : 32%).
Сравнението с предишния премиерски мандат на Бойко Борисов в обществените представи обаче е в полза на сегашното му управление. Този резултат се дължи най-вече на мнението, че Борисов през този мандат е по-толерантен и диалогичен, че е по-опитен, медийно по-обран и сдържан. Добре се възприема отварянето на ГЕРБ към повече коалиционни партньори. Общественото мнение реагира позитивно и на преоценката на управленските приоритети от първия мандат. Подчертано добре се приемат усилията в сферите на социалната политика, здравеопазването и борбата с корупцията.
Най-одобряваният министър е Лиляна Павлова (53%), която през април добавя 5% одобрение в сравнение с март. Петър Москов остава на второ място, като рейтингът му на одобрение е абсолютно идентичен с този през март – 49%. Третото си място от март запазва социалният министър Ивайло Калфин (43%), към социалните политики на когото има все по-добра чуваемост (той добавя нови 3% одобрение за последния месец). Вежди Рашидов попада в полезрението на повече българи с инициативите си, които му печелят нови 6% одобрение. През април с 5% повече са и хората, които одобряват работата на спортния министър Красен Кралев. През април няколко дами от кабинета успяват да се преборят за повече обществено доверие. Това са Лиляна Павлова, Румяна Бъчварова, Десислава Танева и за Ивелина Василева. Споменатите министри покачват с между 4 и 5% одобрението за работата си. Най-одобряваният български политик извън лидерите на държавни институции и министрите е Йорданка Фандъкова, която през последния месец е повишила одобрението си с 9% и през април е одобрявана от 64% от българите. Вторичният анализ на данните показва, че пускането на нови линии на столичното метро има широк положителен отзвук в цялата страна.

 

ИА ФОКУС

Прочетена 2073 пъти