Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт06252024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Георги Търновалийски: Няма целева субсидия за инициативата „Пловдив – европейска столица на културата 2019”
Понеделник, 05 Декември 2016 20:37

Георги Търновалийски: Няма целева субсидия за инициативата „Пловдив – европейска столица на културата 2019” Избрана

Оценете
(0 гласа)

Липсата на финансиране поставя пред опасност реализацията на инициативата „Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Това заяви на редовна пресконференция в града на тепетата пловдивският депутат от БСП Георги Търновалийски. Констатацията му се основава на отговора, който даде финансовият министър на петъчния парламентарен контрол относно целевата субсидия на държавата за инициативата. Според Горанов държавата изпълнява ангажимента си, тъй като с две постановления –№ 81 от 2015 и № 46 от 2016, е превела на общинския бюджет 6.5 млн. лв, а средствата за 2017 са осигурени във финансовата рамка за следващата година. Георги Търновалийски бе категоричен, че това не отговаря на истината, защото тези суми не са целева субсидия, която по закон се записва на отделен ред и в отделен параграф. С двете постановления сa осигурени средства за зоологическата градина, за Драматичния театър и за бул. Васил Априлов. „Последните два обекта са важни, но не са част от капиталовата програма за реализация на инициативата т.е. не могат да се разглеждат като целева субсидия за ЕСК”, изтъкна финансистът на БСП.

Той припомни, че правителството има решение от 1  април 2015 г, с което се ангажира да осигури целева субсидия на Община Пловдив в размер на 20 млн. лв.,  разпределени на траншове, както следва – за 2015- 1 500 000 лв., за 2016 – 2 500 000 лв., за 2017 – 5 000 000 лв., за 2018 – 5 000 000 лв. и за 2019 – 6 000 000 лв. „Тези суми ги няма нито в бюджетите на съответните години, нито в тригодишната бюджетна прогноза”, посочи Георги Търновалийски. Той поясни, че народните представители от БСП ще настояват правителството да изпълни ангажимента си към Пловдив. „Получихме покана от министър Горанов да обсъдим с него въпроса извън парламентарния контрол. Той спомена, че програмата не се изпълнява коректно”, допълни депутатът. Той попита също какво правят кметът и общинската администрация, както и председателят на бюджетната комисия, която е пловдивчанка и вероятно много добре е запозната със ситуацията. „Защо тази толкова важна за България инициатива се спъва от държавата? Или може би държавата не е сигурна, че тези средства се управляват ефективно?”, попита риторично БСП депутатът. Той допусна, че една от причините се корени в постоянните смени в ръководството на ОФ „Пловдив 2019”. „Шести изпълнителен директор на фондацията е назначен миналата седмица! Това показва липсата на административен капацитет, а Фондацията трябва да управлява сериозен публичен ресурс. Вероятно това притеснява и министър Горанов”, сподели Георги Търновалийски. Той заяви, че Община Пловдив и ръководството на ОФ „Пловдив 2019” трябва да си свършат работата, а народните представители от Пловдив ще продължат комуникацията с финансовия министър.

 

Пресцентър на БСП - Пловдив 

Прочетена 2180 пъти