Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика ГЕРБ и БСП запазиха различията си при проведените консултации
Вторник, 14 Октомври 2014 08:04

ГЕРБ и БСП запазиха различията си при проведените консултации Избрана

Оценете
(0 гласа)

При продължилите близо четири часа консултации ГЕРБ и БСП запазиха различията си за съставяне на правителство. Менда Стоянова от ГЕРБ обяви на брифинг пред журналисти, че двете партии са постигнали съгласие само по четири приоритета – евроатлантическа ориентация на България, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, влизане в Европейски банков съюз, създаване на единен европейски енергиен съюз, възстановяване на доверието на ЕК към България. Стоянова очерта и осем приоритета, по които с БСП не са стигнали до съгласие - са плоското данъчно облагане, различията по сектор „Енергетика”, които се изразяват в цената на тока и АЕЦ „Белене”. Стоянова отчете и сериозните различия за сектор „Сигурност” по отношение на промените и структурите, дейностите и правомощията на ДАНС и ГДБОП както и че от ГЕРБ настояват да има разделение в техните функции и да преминат в МВР. Различия има и в начина, по който да се осигури реформата в образованието, здравеопазването и пенсионната реформа. Несъгласие има и по въпроса с КТБ, като от ГЕРБ поискаха БНБ да назначи банката да излезе от ситуацията. БСП от своя страна повториха позицията си за осигуряване на гарантираните влогове и настояха за ново ръководство на БНБ – не само нов управител, а да бъде променен Управителния съвет на банката.
 БСП застанаха твърдо зад 12-те червени линии, заложени в предизборната платформа на партията, което бе причина за заявената от Цецка Цачева теза, че към този момент от ГЕРБ по-скоро не виждат основа за бъдещо управленческо споразумение със социалистите. Цачева уточни, че разговорът с БСП е преминал диалогично, докато не се е стигнало до обсъждане на 12-те червени линии и начина, по който те са били формулирани. Цачева обясни, че за нея е необяснима настойчивостта на колегите й от БСП по тях.
 От ГЕРБ защитиха своите 18-те приоритетни области, върху които са се фокусирали. Менда Стоянова подчерта, че на база на управленската им програма, фокусирана върху няколко приоритета е в основата българския избирател да постави на първо място ГЕРБ, давайки възможност за мандат на партията.
Янаки Стоилов обеща, че БСП дори в опозиция, ще подкрепя ГЕРБ в пленарна зала по въпроси, по които имат съгласие и няма да проявяват деструктивност.  

 

ИА ФОКУС

Прочетена 2031 пъти