Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика ГЕРБ няма да води преговори с Реформаторския блок за съставяне на правителство
Четвъртък, 16 Октомври 2014 08:35

ГЕРБ няма да води преговори с Реформаторския блок за съставяне на правителство Избрана

Оценете
(0 гласа)

ГЕРБ няма да води преговори с Реформаторския блок за съставяне на правителство, това стана ясно след консултациите между двата политически субекта, които продължиха близо шест часа. „Предложихме да прекратим преговорите днес, защото стоим пред много сериозните въпроси точно с кой политически субект разговаряме, какви са гаранциите, ако в следващото управление участва Реформаторски блок, то няма да бъде минирано от постоянни проблеми”, заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ. „Предложихме на Реформаторски блок да ни дадат отговор в най-скоро време. На практика нямаме гаранция за стабилност, за да имаме стабилно управление. По нито един от принципите не получихме ясен отговор – одобрява ли се формулата на политическо съгласие с кого може да има политическо партньорство”, заяви Бъчварова.
 „Само с усилията на ГЕРБ и Реформаторския блок не е възможно съставянето на правителство. Не получихме най-важния отговор – как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок. В последния час от диалога стана ясна сложната юридическа конструкция на този съюз”, добави Цачева. „Бяхме уведомени, че днес разговаряме с представители на РБ като съюз, но в същото време като представители на отделните партии. Получиха се уточнения, които приемаме за коректни, търсейки възможности за бъдещи действия на РБ, да няма подписа на всяка от тях”, заяви Цачева, като обясни, че причината една партия да запази мнението си е, че ще се търси нов партньор, освен РБ за ново правителство. „Бяхме особено неприятно изненадани от един документ – платформата на Реформаторския блок, което разбрахме, че е представена пред медиите. Ние го приемаме като извиване на пръсти, в стилистиката, и категорично не го приемаме”, добави тя.
 Петър Москов от Реформаторския блок от своя страна посочи: „От наша гледна точка има всички възможности на постигане на добри резултати и формиране на мнозинство с участието на блока. По конкретните зададени от ГЕРБ теми, които са общи за всички политически сили, постигнахме консенсус по над 90% от темите”.
 „Считаме, че е важно едно такова мнозинство с участието на блока да може да даде ясна оценка на модела на срастване на икономическа, политическа и медийна власт. Търсим общо разбиране за това, че носителите на този модел са политическите формации, които имаха мнозинство в предишния парламент”, каза още Петър Москов. Той поясни, че Реформаторският блок е готов още утре да продължи консултациите. По думите на Москов, ако наистина между ГЕРБ и Реформаторския блок има разминаване само по въпроса за това „колко подписа стоят под Реформаторския блок” – има само формален повод, но не и причина да се прекъснат преговорите. „Никога не сме поставяли под съмнение правото на първата политическа сила да излъчи министър-председател”, заяви Москов. Той допълни, че това кой ще е премиер и министри в бъдещия кабинет не е било тема на днешните преговори .

 

ИА ФОКУС

Прочетена 2174 пъти