Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря05222024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика инж. Маргарита Стоилова: Усвояването на средства по ОП Околна среда и води от страна на общините изискват спазване на правилата
Вторник, 04 Февруари 2014 14:35

инж. Маргарита Стоилова: Усвояването на средства по ОП Околна среда и води от страна на общините изискват спазване на правилата Избрана

Оценете
(2 гласа)
Въпрос до Министъра на Околната среда и водите, относно проект  по оперативна програма Околна среда и води, внесен от община Сопот,  ще зададе народният представител от левицата Маргарита Стоилова. Община Сопот е кандидатствала  с проект по ОП „Околна среда и води”  за „Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на град Сопот”. Предвидената за изграждане или рехабилитация на канализационна мрежа е 25,177 км, а водопроводната-  24,99 км, а сумата на проекта  е  над 32 милиона.  
Въпросът за развитието на проекта народния представител е получила на приемна, където жители на общината са изразили притеснение, че изпълнението му е спряно. Оказва се, че до този момент по проекта, освен формалните начални процедури, инициирани от общината няма движение и не съществува реална възможност той да бъде извършен в срок до 2015, каза Маргарита Стоилова. Според справка в Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на Европейския съюз в България статутът на проекта е „временно спрян”.
  В този смисъл народният представител пита каква е обективната ситуация към настоящия момент по проекта на община Сопот и каква е отговорността на община Сопот за забавянето и временното спиране на проекта?
  Маргарита Стоилова припомни, че това  не е първия проект, по който общината търпи санкции. В момента сметките на община Сопот са запорирани заради неизплатени суми към изпълнителя на проекта за Пречиствателна станция, където заради пропуски общината е санкционирана с  25% корекция по проекта. Не виждам до този момент общинското ръководство да е променило стила си на работата. Общината  е проявявила нехайство и небрежност, като до този момент не е представила и погасителен план на фирмата изпълнител, което личи и от тяхно писмо.
Общините трябва да бъдат особено внимателни и да изпълняват процедурите и правилата при кандидатстването за финнасиране  по оперативните програми, за да можем да  усвоим средствата, които са предвидени за екологични проекти. Проекти, които малки общини, като Сопот няма как да финансират със собствени средства, допълни още народният представител  Маргарита Стоилова.  
 
Пресцентър на БСП - Пловдив
Прочетена 1966 пъти