Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря05222024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА
Петък, 16 Август 2013 09:53

ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА Избрана

Оценете
(2 гласа)
Депутатите се връщат в парламента за извънредно заседание днес от 10:00 часа, на което ще гласуват за трети път актуализацията на бюджета за 2013 г., след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху част от текстовете.
 
Въпреки първоначалните намерения на парламентарния председател Михаил Миков да призове народните представители в парламента на 30 август, за да не прекъсва лятната им отпуска през август, заседанието бе насрочено за днешния 16 август с искане от парламентарната група на ГЕРБ, подкрепено със 77 подписа на депутати.
 
Днешният ден беше последният възможен в едноседмичният срок за свикване на заседание, наложен според правилника за дейността на парламента с внесеното искане от ГЕРБ.
 
При вчерашното заседание на бюджетната комисия предлаганата от правителството актуализация беше одобрена за втори път от членовете на БСП и ДПС, но в отсъствието на членовете от парламентарната група на „Атака”.
 
Това поставя под съмнение дали националистите ще подкрепят БСП и ДПС, за да отхвърлят президентското вето, както това стана при преодоляването на предишното – по текстове от Закона за СРС.
 
Двете партии, които подкрепят кабинета, имат общо 120 депутати. За преодоляване на вето обаче им трябват 121 гласа. Като 121-я депутат е известен лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който гарантира мнозинството при формирането на кабинета "Орешарски".
 
Ролята на националистите при днешното гласуване ще бъде ключово и заради депутатите Делян Пеевски и Иван Иванов, съответно от ДПС и БСП, които очакват Конституционният съд да се произнесе по статута им.
 
BTVNEWS
Прочетена 2199 пъти