Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Кънчо Стойчев: Михаил Миков може да намери общ език с опонентите си по националните приоритети
Понеделник, 28 Юли 2014 13:45

Кънчо Стойчев: Михаил Миков може да намери общ език с опонентите си по националните приоритети Избрана

Оценете
(0 гласа)
Социологът Кънчо Стойчев, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“
 
 
Водещ: Г-н Стойчев, изборът на новия председател на БСП – изненадващ или очакван?
Кънчо Стойчев: По-скоро в графата очакван може да го пишем, но всъщност не това е определящото в случката, която коментираме тази сутрин. Определящото за мен е, че за само 3 седмици БСП успя да организира конгрес и да смени своя председател и го направи по един достатъчно прозрачен начин. Знам, че ще се чуят всякакви спекулации, но наличието на достатъчен брой кандидати, на ясен избор, на тайно гласуване, на значима преднина за единия кандидат – не става дума за глас, два или три, дава една легитимност на това действие и всъщност открива възможност БСП да тръгне по пътя на промяната. Всъщност това беше и основната слабост на Сергей Станишев. Той нямаше чувство за инициативата в политическия процес, а както в шаха, така и в политическия процес инициативата често се оказва всичко. Той вървеше след събитията и често губеше безпричинно инициативата. Така че аз бих казал, че не знам друга партия в България, която да може в такъв кратък срок, по толкова прозрачен и категоричен начин да извърши смяна в своето ръководство. Колкото до самият Михаил Миков, хубавата новина поне доколкото аз познавам политическия процес – това е човек, който не е обвързан с икономически структури, не е забъркван в такива „икономически каши“, което за последните две години не можем да кажем за Сергей Станишев. Другото, което е Миков е доказал, че няма на първо място на сложи своето си его, което също не може да кажем за последните две години за Станишев. Т.е. създава се нова възможност БСП да тръгне напред и ако трябва да говорим за ключовите задачи, тези ключови задачи за БСП ще бъдат безспорно консолидация в лявото пространство, което означава диалог с Първанов, с АБВ и разчупване на изолацията, в която отново БСП попада. Това означава диалог с ДПС и диалог с ГЕРБ по националните приоритети. Струва ми се, че Михаил Миков има достатъчно диалогичност в себе си, за да се справи с тези задачи.
Водещ: След малко ще говорим и за това дали не е закъснял диалогът с АБВ – например. Обаче ми се иска да кажем няколко думи за самата личност на г-н Михаил Миков. Настоящият председател на Народното събрание е известен с чувството си за хумор, това ще му помогне ли или обратното?
Кънчо Стойчев: Според мен, наличието на чувство за хумор у един човек е едва ли не е най-важното нещо. Аман от хора, които се възприемат прекалено сериозно - самите себе си, важно е публиката да те възприема сериозно, а ти да можеш с достатъчно самоирония да се отнасяш към себе си. Всъщност хуморът и самоиронията са може би най-силните човешки качества, които ни отличават от животните.
Водещ: Вчера бившия лидер на БСП Сергей Станишев, наблегна на няколко неща в речта си пред Конгреса. Той призна за свой грешки, в същото време обаче отново хвърли вината за ниските резултати на последните избори върху АБВ. В този смисъл не е ли закъсняло помирението с АБВ дори с нов лидер на социалистическата партия?
Кънчо Стойчев: След като имаме разцепление, очевидно, че става дума за закъснение и то за фатално закъснение. Да, действително Станишев се провали в това отношение и той се провали доста преди европейските избори в неспособността си да помогне личната си програма и личният си дневен ред, което доведе и до скъсване с Първанов. Оттук нататък предполагам, че ще сме свидетели на бавен, труден процес на сближаване между БСП и АБВ – пак казвам и повтарям бавен и труден – ако някой си представя, че утре ще има някакво ново прегръщане и че лесно ще се преодолеят противоречията, се лъже. Но във всички случаи, съм убеден, че сме в началото на нов процес, който би бил невъзможен и немислим, ако Станишев беше останал като председател на партията.
Водещ: Вече стана дума за чувството за хумор на г-н Миков. Смятате ли, че е готов и отворен за диалог с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, например?
Кънчо Стойчев: Във всички случаи смятам, че е най-добре подготвеният в момента да води такъв диалог, защото самата позиция, председател на Народното събрание, изисква тази диалогичност. Аз съм обеден, че г-н Миков ще инициира такъв диалог, убеден съм и че г-н Борисов ще приеме такъв диалог – говорим за диалог по национални приоритети, не става дума за договорки или сделки. Онзи жизнено важен за всички нас, българи, диалог между основните политически сили и най-вече между основните политици, за това какво трябва да направим всички ние и не просто да го направим днес и утре, а за какво трябва да се разберем за следващите 10 години, тоест страната има такива задачи, че ако ние не се разберем да следваме генерално общ път, няма да излезем от блатото. 
Водещ: За да се говори, обаче, за бъдещето на БСП и особено на предстоящите предсрочни парламентарни избори, може би е важно да се каже къде и в какво сгреши ръководството на БСП? Само в Станишев ли е вината?
Кънчо Стойчев: Вижте, едва ли можем наистина да кажем, че само в Станишев е вината, но така или иначе пълководецът, лидерът, генералът, този, който е начело носи най-голяма вина. Носи най-големи и заслуги при победа, знаем при победа именно ръководителят печели най-много, но също така и при загуба той носи най-голяма вина, определяща вина. В случая със Станишев, който безспорно е ключов, важен български политик, политик с небивало признание в Европа, защото постът, който взема като председател на социалистите – няма скоро ние да видим българин на такъв пост, но той във вътрешен план допусна, особено в последните години, непоправими, непростими грешки, хайде да не кажа непоправими, но непростими грешки. Той допусна и разцепване на партията, и то значимо разцепване на партията, допусна заплитане в задкулисие – трябва да го кажем напълно ясно – може би с благородна цел, но колкото и благородно да влезеш в една тиня, ти излизаш много черен от тази тиня, независимо от благородството си и допусна доминация на личния си, как да кажа, на лични житейски цели и личен житейски план, да доминират над обществените. Всички знаем за какво говоря. Всичкото това бавене, протакане, беше по-скоро с една лична умисъл. Силната, лидерска позиция беше още в първите 3 дни след европейските избори, да се излезе с категорично становище. Знаем, че повече от 10 – 12 дни БСП не излезе със становище за случилото се на европейските избори, което доведе всъщност и до разрива с ДПС. Знаем също така и за неумението на Станишев в тази ситуация да намери верния тон с ДПС. Така че можем спокойно да кажем, че на финалната права, независимо от нейните заслуги и убедително присъствие в българския политически живот, той направи непростими грешки. В негова полза обаче пък бих казал , че в крайна сметка не блъфира, а наистина се оттегли от лидерството в БСП и всъщност от днеска той е по-скоро минало на БСП, той е в миналото. Нямам никакви съмнения че г-н Миков ще води своя автономна политика, съобразена с основните настроения в тази партия. За него най-силен ход в момента би било по най-бързият начин, основните си конкуренти на тази избори, това са г-н Стойнев, г-жа Нинова, Мая Манолова, веднага да бъдат привлечени като негови заместници и във всички случаи да оформи едно силно ръководство на БСП на база на този вътрешен избор на конгреса. Така както са подредени, той да вземе тази основна група хора, в които БСП има доверие и това да бъде новото ръководство на БСП.
Водещ: След вчера, увеличиха ли се шансовете на БСП на предсрочните парламентарни избори? Питам ви, защото вие сте социолог преди всичко.
Кънчо Стойчев: Шансовете зависи за какво. Ако говорите шансове за победа…
Водещ: За повече проценти, така да го кажем.
Кънчо Стойчев: Положението във всички случаи се подобрява, защото пак казвам, в последните 2 години Станишев от обединителна се превърна в разделителна сила и електоратът на БСП наказа своето ръководство така, както всеки един електорат на голяма партия в България наказва своето ръководство – чрез негласуване. Не е вярно, че на евроизборите, гласове на привърженици на БСП са отишли някъде другаде – те просто не отидоха никъде. Хората останаха вкъщи, защото е много трудно да направят избор в една разединена обстановка и по този начина наказаха партията. В момента ситуацията се изяснява и при енергични действия от страна на г-н Миков в посоките, за които говорихме, БСП със сигурност ще подобри своят резултат. Колко ще го подобри – бих казал значително, бих казал, че БСП има реалистични възможности да стигне 700 хиляди гласа спрямо 420 – 430 на евроизборите – това е огромно подобрение. Същевременно този резултат, който аз очаквам те да получат, не би им дал първо място, но пък със сигурност би им дал второ място, защото без промяна, БСП имаше възможност да се върне на трето място, както преди 13 години. Сега поне ми се струва че такава опасност за БСП няма и че БСП с лекота ще извоюва второто място. 
Ева БРАНИМИРОВА
 
Прочетена 2113 пъти